Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел направиха фурор с първия си съвместен концерт у нас

Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел направиха фурор с първия си съвместен концерт у нас

Двамата полски артисти озариха пълната зала "България", а публиката им благодари за майсторските изпълнения, извиквайки ги три пъти на бис

В навечерието на Деня на влюбените световната сензация сред контратенорите Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел изнесоха своя първи съвместен концерт в България. На 13 февруари пред възторжената публика в пълната зала "България" двамат полски артисти представиха програмата си "Красота и думи" с акцент върху съвременните полски композитори, като не липсваха и известни барокови композиции на утвърдените имена в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел. Орлински и Биел пристигнаха в София по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events.

По традиция преди всеки концерт от сезона "Съкровени гласове" се проведе въведение, предоставящо изчерпателна информация за изпълнителите, композиторите и музикалните произведения за конкретния рецитал. Така бе и този път, а гостите се пренесоха в необятния свят на бароковата музика и в частност контратеноровото пеене и изкуство.

"Забележителното при този тип глас е неговата странна призрачност, която несъмнено ще усетите тази вечер – тяло на мъж произвежда ефирен тембър, присъщ на женската изразителност. Тук женската и мъжката енергия се смесват по начин, който учудва и възхищава. При изпълнението на църковни арии например, Орлински представя версия на мъжественост, която е по женски закриляща и приемаща. Този провокативен контраст e източник на вдъхновение за много композитори от различни епохи и освен на природна дарба е и плод на много усилени тренировки – фалцетният диапазон се достига чрез удължаване и разтягане на мускулите в гласовите гънки, така че само краищата им са активни, което увеличава височината на тона. Но освен височината, което не е специално нито характеристиката, нито целта в случая на Орлински, важни са пълнотата на тона и гладкият преход от ниските към по-високите регистри на гласа", сподели лекторът Петя Иванова.

Вокалното майсторство на Якуб Орлински впечатли зрителите и поради факта, че такива контратенорови рецитали се случват изключително рядко у нас, а и по света. Не можем да не отбележим и факта, че другият поляк на сцената пианистът Михал Биел не просто акомпанираше на своя сънародник, а сякаш с лекота успя да покаже виртуозно музициране и да се слее в абсолютна хармония с пеенето на Орлински.

Тази лекота на поднасяне на музикалните форми и общуването с публиката се усещаше през цялото време в залата, а зрителите преминаха заедно с двамата артисти през творенията на австрийския композитор Йохан Йозеф Фукс, британския композитор Хенри Пърсел, след което младите музиканти поднесоха букет от песни на полски съвременни композитори, сред които Хенрик Чиж, Мечислав Карлович и Станислав Монюшко.


"Радвам се да видя толкова много хора в залата. Подготвили сме ви барокови композиции и редица произведения на полски композитори, някои от които писани за бас-баритон, но ние сме ги направили в наш аранжимент и интерпретация и смятаме, че се получиха доста добре. Една от мисиите ни посредством тези рецитали е да запознаваме и обогатяваме публиката чрез изкуството на различни композитори от Полша", заяви Якуб Орлински по време на концерта.

Красивото осветление в залата, което сменяше своите багри ту в лилаво, ту в синьо, ту в червено, допълнително придаваше интимност и сакралност на поднесената музика.

Публиката, а и самите Орлински и Биел сякаш не искаха тази музикална среща, продължила близо два часа, да приключи, като това пролича от трите биса, които двамата артисти изпълниха.
Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева


"Както е тръгнало, можем да пеем пред вас цяла нощ", коментира с усмивка Якуб.

Извън официалната програма поляците представиха друга творба на Мечислав Карлович, още една полска песен, а финалното изпълнение бе отредено на композицията "Alla gente a Dio diletta" – включена в първия албум на Якуб Орлински "Anima Sacra" (2018), записан с международния оркестър "Il Pomo d'Oro", където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова.

След София Якуб Орлински и Михал Биел заминаха за Полша, където им предстоят серия концерти, а през юни световният контратенор ще бъде в Париж, за да участва в операта на Вивалди "Олимпиада". 
  
Рециталът "Красота и думи" бе осъществен в партньорство с Полски институт в София и е четвъртото поред събитие от първия сезон на цикъла "Съкровени гласове". 

Следващи концерти от първия сезон "Съкровени гласове":
26.03.2024 г. - Фатма Саид
12.04.2024 г. - Елза Драйзиг
31.05.2024 г - Клементин Марген

Билети за този и всички останали концерти от сезона "Съкровени гласове" са налични онлайн в мрежата на Ивентим: https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html.

Линк към програмата на сезон "Съкровени гласове": https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/.

Билети за концертната гала "Тоска" в Античен театър Пловдив с участието на Соня Йончева: https://www.eventim.bg/bg/bileti/toska-plovdiv-ancient-theatre-628415/event.html.
 
Ключови думи: