Константина Тодорова:

Константина Тодорова: "Академия "Роза" няма еквивалент в България"

Концертите в третото издание са от 15 до 17 август в Шипка, Казанлък и Пловдив с вход свободен

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Константина Тодорова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Третото издание на лятната музикална Академия "Роза" ще продължи от 8 до 17 август 2023г. Сред менторите в нея е фаготистката от Държавна опера Варна и преподавател в НУИ "Добри Христов"- Варна Константина Тодорова. "Академия "Роза" няма еквивалент в България. Тя е по-различна с това, че набира деца от музикалните училища, които не са навършили 18-годишна възраст. Те тепърва се научават да свирят в оркестър. На много места в училищата и нямат достатъчен брой възпитаници за цял оркестър, а също така и липсват инструменти в отделните градове", коментира пред Classic FM Константина Тодорова.

"Работата в оркестър е трудна. Това е съвсем различно от характера на всеки индивидуален музикант. Понякога има по-изявени деца, има и по-затворени деца, но се опитваме да развием всички едновременно", добави тя. Критериите, за да попаднеш в Академия "Роза" са "музикалността, добрата интонация, красив тон, добрата фраза в изпълнението на соловите изпълнения, които ни изпращат предварително", сподели Тодорова.

Константина Тодорова е родена през 1979г. в град Варна.Започва да учи пиано на 5-годишна възраст, но на 13 години започва да учи фагот при Христина Тусчиева в Музикалното училище във Варна.

От 1998-2002 завършва НМА „Проф.Панчо Владигеров“ в София при професор Йордан Методиев. Докато е студентка, усилено работи в камерни състави и като солист. С духов квинтет Инверсия през 1999г. участва в Лятна Академия Прага-Виена-Будапеща и печелят няколко награди на конкурси в България и Европа. В трио са удостоени с Голямата награда за изпълнение на Хайдн Лондонски триа на Международен конкурс за Млади Таланти в Гърция.

Константина Тодорова започва работа като соло фаготист в Бургаската опера 2001-2009 г, а успоредно от 2003г започва и във Варненската опера като солист фаготист и до днес. Участва във всички оркестри в България ,както на турнета в Европа, Азия и Америка, така и за определени програми. Продължава да се занимава с камерна музика във Варна като солист и като член на различни състави. От 2019 година е поканена за преподавател по фагот в НУИ "Добри Христов", като понастоящем съчетава педагогическите си ангажименти с работата си като артист-оркестрант в Държавна опера – Варна.

Ключови думи: