Константин Добройков пред Classic FM Radio:
Снимка: БНР

Константин Добройков пред Classic FM Radio: "Номинираха ни за Грами с 3 концерта, записани за 3 дни"

На 29 април от 19.00 часа в зала "България"

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Константин Добройков в звуковия файл под главната снимка!

На 29 април от 19.00 часа в зала „България" гост-диригентът Константин Добройков заедно с Радиооркестъра и Смесения хор на БНР ще изпълнят Голяма меса в до минор KV427 от Волфганг Амадеус Моцарт.

„Тази творба е монументална. Детайлите, които трябва да бъдат извадени в нея, са още по-трудни за намиране, отколкото в други мащабни творби. Тази Голяма меса изисква детайлно вглеждане, внимание върху всяка една нота, върху контрапунктите между гласовете", разкри в ефира на Classic FM Radio Константин Добройков.

Първата от многобройните си меси Моцарт написва едва на 10-годишна възраст. Голямата меса в до минор KV427 е създадена през 1782 г., според различни източници или в чест на раждането на дете, или по случай възстановяването на съпругата му Констанца. Месата е най-дълга, с удивителна хармония, красота, чувственост и характерен стил, но остава незавършена. Премиерата на трите части – Kyrie, Gloria, Sanctus е през 1783 г. в църквата „Св. Петър“ в Залцбург, като сопрановата партия изпява съпругата му. Следващото ѝ изпълнение е след смъртта на Моцарт под диригентството на Алоис Шмидт, който довършва месата по записки на композитора.

В това изпълнение на забележителното произведение ще вземат участие едни от най-изявените майстори на вокалното изкуство в България, солистите - Пламена Гиргинова - сопран, Мария Радоева - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор и Иво Йорданов - баритон.

Номинираният за „Грами“ диригент Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера-Пловдив от 2013 г. и е диригент на Sofia Record Factory от 2016 г."За 3 дни записахме три различни концерта на мексиканския композитор Ектор Инфансон. Това се случи през 2019г., но за наше огромно учудване получихме номинация за "Грами" през октомври 2021г. Нямам представа как се е стигнало до нея, но съм щастлив. Това е огромно признание за Радиооркестъра, звукозаписния екип и мен", призна маестро Добройков.

Творческата му дейност е свързана с камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Държавна Филхармония-Кошице, Словакия, Радиосимфоничния оркестър на Словакия, Братислава, както и със Симфониета Братислава. От 2011 г. до 2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ. Константин Добройков е доктор по музикалните науки със специалност оркестрово дирижиране от Boston University. Специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.

Ключови думи: