Конкурсът за цигулари „Исак Щерн“ завърши без победител
Снимка: theviolinchannel.com

Конкурсът за цигулари „Исак Щерн“ завърши без победител

Музикалната надпревара е учредена през 2016г.

Без финално класиране приключи Международният конкурс за цигулари „Исак Щерн“ за 2022г., който бе проведен в Шанхай (SISIVC). Организационният комитет съобщи, че третото издание, първоначално насрочено за 2020г. (годината, в която пропаднаха много подобни форуми, заради пандемията от COVID-19 ), ще бъде завършено сега онлайн и под различна форма. Това означава, че вместо да се състезават за класиране и да печелят награди, пред финалистите от конкурса ще се разкрият други възможности за развитие.

Исак Щерн, снимка: npr.org

Цигулковото състезание бе учредено през 2016г. и се провежда на всеки две години, но след две успешни издания (2016 и 2018), през 2020г. третата по ред конкурсна надпревара беше осуетена. Сега, за да бъде завършено започнатото от тогава и според правилата на конкурса, шестимата достигнали до финалния кръг кандидати няма да се състезават за окончателното класиране. Вместо това, те ще се представят заедно на специален концерт в памет на Исак Щерн („In Tribute to Isaac Stern’s Centennial SISIVC Winners’ Concert”) между 26 и 28 август т.г., който ще бъде излъчен в официалните социални медийни канали на конкурса. Припомня се, че през август 2021г. шестима кандидати – Рино Йошимото (Япония), Тома Льофор (Франция), Руйфенг Лин (Китай), Фелицитас Шифнер (Германия), Анджела Син Инг Чан (Хонконг, Китай) и Шанън Лий (САЩ) бяха допуснати до заключителния тур, след осем дни на интензивна онлайн конкуренция. И тъй като няма да има победител сред тях, всеки от шестимата млади цигулари ще получи сертификат в уверение на това, че е успял да достигне до финала на състезанието. Също така, всеки ще получи и стипендия от 20 000 американски долара за своето бъдещо образование и кариерно развитие. А за подготовката на видеоклиповете, цигуларите ще имат и финансова подкрепа от самия конкурс – тя би трябвало да покрие направените от изпълнителя разходи, за да може да се гарантира професионално качество на записа.

Дейвид Стърн
Снимка: davidstern.co

Дейвид Стърн, по-малкият от двамата синове-диригенти на Исак Щерн /1920–2001/, който от 2018г. се зае с конкурса, заяви: „Много съм горд от гъвкавото и творческо решение, което SISIVC въведе, за да доведе състезанието от 2020г. до справедлив край. Продължаващите трудности, свързани с пандемията, ни задължиха да изобретим изцяло нов подход“. Според него, „шестимата талантливи кандидати, които успяха да стигнат до финала, вече заслужават признание – за това, че устояха в тези трудни времена“. Дейвид Стърн смята, че ангажимента на конкурса към даровитите цигулари излиза извън обичайната подкрепа за таланта им: „Предлагайки на тези млади хора еднаква сума пари, като стипендия и планиране на бъдещи концертни изяви с водещи китайски оркестри, показва, че SISIVC се ангажира да подкрепя младите таланти далеч извън очакваната структура на един конкурс. Тези шестима музиканти олицетворяват бъдещето и нашата работа е да бъдем част от една ангажирана световна мрежа, която да ги подкрепя!“, категоричен е той.

Ключови думи: