Концертмайсторът на Виенските симфоници Софи Хайнрих ще свири със Софийската филхармония

Концертмайсторът на Виенските симфоници Софи Хайнрих ще свири със Софийската филхармония

На 13 юни от 19.00ч. в зала "България"

На 13 юни от 19.00ч. в зала "България" Софийската филхармония посреща  концертмайсторът на Виенските симфоници Софи Хайнрих, която ще бъде солист на предстоящия концерт под палката на Виталий Алексеенок. В програмата очаквайте Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №29 в ла мажор K. 201/186a от Волфганг Амадеус Моцарт, Симфония в си бемол мажор, Н.658, от Карл Филип Емануел Бах и "Баталия" в ре мажор от Хайнрих Бибер. Билети ще откриете на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

С този концерт ще бъде отбелязани 145 години дипломатически отношения между Австрия и България под почетния патронаж на Н. Пр. Андреа Икич- Бьом, посланик на Република Австрия в Република България.

Софи Хайнрих е първи концертмайстор на Виенските симфоници. Тя започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, учи при проф. Антие Вайтхаас в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин и при проф. Томас Брандис, при когото завършва следдипломното си обучение в солистичния клас в Музикалната академия в Любек и става негов асистент до края на живота му. Специализирала е и при прочути музиканти като Гидон Кремер, Мидори, Райнхард Гьобел, Лотар Щраус и Квартет „Артемис“.

Става лауреат на международните конкурси „Леополд Моцарт“ (1999), „Луиз Анриет“ (2002) и „Макс Ростал“ (2002), печели и музикалната награда „Possehl“ на град Любек (2008), а през 2009 се отличава като най-добрата германка сред шестимата цигулари, класирани на полуфинала на конкурса ARD в „Херкулесзаал“ в Мюнхен.

Като солист и камерен музикант Софи Хайнрих се изявява на фестивали в Германия и в чужбина, изнася концерти с реномирани оркестри като Хамбургския симфоничен оркестър, Мюнхенския камерен оркестър и Виенския симфоничен оркестър. Правила е записи за ORF (Австрийското радио), Германското национално радио и редица регионални радиа, телевизии Sat 3, Arte и др.

От 2018 тя е артистичен директор на серията концерти с класическа музика на открито „Край горското езеро“ в Самац във Вендланд.

Седем години е преподавала цигулка и камерна музика в Музикалната академия в Любек, а в Чили се е посветила на обучение на социално слаби деца и младежи. Днес  Софи Хайнрих  дава частни уроци и води магистърски курсове и курсове по камерна музика.

Била е стипендиант на няколко германски фондации за обучение и за подкрепа на музикалния живот, активен член е на асоциацията на Йехуди Менухин „Live Music Now“.

От 2012 до 2019 талантливата цигуларка е била първи концертмайстор на „Комише Опер“ в Берлин, често е била първи концертмайстор и на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Баварската държавна опера, Дрезденската Щатскапеле, Щатскапеле – Берлин и др. От юни 2019 заема мястото на първи концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър.

Софи Хайнрих свири на инструмент „Джовани Батиста Гуаданини“, Милано,  1753, предоставен ѝ от Асоциацията на виенските симфоници, както и на нова цигулка, изработена от лютиера Давид Баге и Солер в Барселона през 2010.

 

Виталий Алексеенок е главен гост-диригент в „Театро Масимо Белини“ в Катания, а от сезон 2024/25 ще бъде главен диригент в „Дойче Опера ам Рейн“ в Дюселдорф, където от 2023 е първи капелмайстор и заместник музикален директор, в сътрудничество с диригента Аксел Кобер. Там е дирижирал постановки на „Сакре“ (по творби на Стравински и Рихард Щраус, „Евгений Онегин“, „Септемврийска соната“ на Манфред Троян, балета „Сурогатни градове“ на Демис Волпи по музика на Хайнер Гьобелс,  спектакли на „Турандот“, „Тоска“, „Хензел и Гретел“, „Орлеанската дева“ и „Вълшебната флейта“. През сезон 2023/24 дирижира в „Барбикан сентър“ в Лондон премиерата на „Страшната ловна дружина на крал Стах“ и „Пер Гинт“ в „Театро Масимо Белини“. Предстоят му концерти с оркестъра на RTÉ (Ирландската национална телевизия и радио), „Клангфорум“ Виена, оркестъра на „Маджо музикале Фиорентино“ и Мюнхенския камерен оркестър. Следващия сезон ще дебютира в „Щатсопер“ в Хамбург с премиера на балет от Демис Волпи, в „Дойче Опер“ Берлин, Филхармония „Роберт Шуман“ в Хемниц, Тиролския симфоничен оркестър Инсбрук и Симфоничния оркестър на Sønderjylland (Дания). В „Театро Масимо Белини“ ще дирижира „Tрилогия на екстаза“ и Трета симфония на Малер, а в „Дойче Опера ам Рейн“ – „Набуко“, „Лейди Макбет от Мценска околия“, „Травиата“, „Пепеляшка“, „Рейнско злато“ и „Евгений Онегин“.

През последните сезони е дирижирал Симфоничния радиоркестър в Лайпциг, Оркестъра на „Театро Комунале“ в Болоня, Ваймарската „Щатскапеле“, Фестивалния оркестър в Люцерн, Оркестър „Тосканини“ в Парма и Киевския симфоничен оркестър. Работил е в Баварската държавна опера в Мюнхен, „Гран Театър дел Лисеу“ в Барселона, Оперите в Грац, Одеса и Варна. През 2021 дирижира първото украинско представление на „Тристан и Изолда“ в Националната опера на Украйна. През 2022/23 дебютира в Миланската Скала с премиерата на операта „Малкият принц“ на Рейчъл Портман, гостува на фестивала на Бетовен в Бон, фестивалите в Лудвигсбург и Залцбург.

Виталий Алексеенок е учил дирижиране в Санкт Петербург и Ваймар, посещавал е и редица майсторски класове. През 2021 печели първа награда на конкурса „Артуро Тосканини“ в Парма, където получава и наградата на публиката и наградата за най-добро изпълнение на опера на Верди. Автор е на книгата „The White Days of Minsk“ (S. Fischer Frankfurt, 2021), от 2021 е артистичен директор на музикалния фестивал в Харков.

Ключови думи: