Концертът на Роландо Вийясон е сред класните събития в 36-тия Новогодишен музикален фестивал на НДК

Концертът на Роландо Вийясон е сред класните събития в 36-тия Новогодишен музикален фестивал на НДК

От 14 декември до 1 януари 2023 г.

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с Юлиана Караатанасова - програмен координатор на Новогодишния музикален фестивал!

Чуйте думи на зам. министъра на културата Пламен Славов, доц. Нина Найденова, маестро Найден Тодоров, Мария Луиса Сантос  директор на Институт Сервантес- София /превод на Светослава Славчева/, разположени в звуковия файл под главната снимка!
 
Новото издание на традиционния Новогодишен музикален фестивал в НДК ще започне на 14 декември и ще продължи до 1 януари 2023 г.  Публиката ще може да избира измежду пъстър букет от събития: балет, оперна гала, мултимедиен спектакъл, симфонични, камерни, джаз и детски концерти, прожекции на оперен спектакъл и концерт, участие на утвърдени изпълнители и млади таланти.
 
Звезди от световната сцена, вълнуващ репертоар и виртуозни изпълнения ни очакват в три грандиозни събития в зала 1. Тази зима освен кулминацията на фестивала – Празничният новогодишен концерт на 1 януари с диригент маестро Емил Табаков, публиката ще има възможността да види още оперна гала и балет.
 
 
С бляскава оперна гала Роландо Вийясон и Софийската филхармония ще поздравят гостите на Новогодишния музикален фестивал на 22 декември в зала 1. Под палката на маестро Найден Тодоров, заедно с музикантите от Софийска филхармония, световноизвестният тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии, както и традиционни Коледни песни.
 
Роландо Вийясон отдавна е спечелил любовта на публиката и критиката, която не щади суперлативите за неговия глас. Наричан „най-очарователният от днешните оперни певци“ (The Times) и с „чудесен мъжки глас…величествен, елегантен и силен“ (Süddeutsche Zeitung), той е признат за един от водещите тенори на нашето време. Оперната звезда поддържа и успешна кариера като режисьор, писател и телевизионен водещ паралелно с блестящите си сценични превъплъщения.  Специален гост на събитието ще е и изгряващото американско сопрано Емили Погорелц.
 
 
Фестивалът се открива на 14 декември в зала 1 на НДК, където зрителите ще могат да видят балетния спектакъл „Ана Каренина“ по музика на Чайковски, където литературният шедьовър на Лев Толстой среща въображението на световно известния интерпретатор-хореограф - Лео Муич. Спектакълът, който ще даде началото на фестивала, е с участието на международната балетна трупа на Опера Пловдив. Значителна роля в „Ана Каренина“ е отредена и на оркестъра на Пловдивската опера, който интерпретира гениалната музика на Чайковски под палката на маестро Диан Чобанов.
Балетната версия на една от най-популярните любовни истории е със специалното участие на Марта Петкова и Никола Хаджитанев  - премиер солисти на Софийската опера и балет, Гилерме Алвеш - премиер солист на балета на Хърватския народен театър и виртуозната цигуларка Лия Петрова.  Събитието е съвместна продукция на Национален дворец на културата и Опера Пловдив. Спектакълът е с участието на международната балетна трупа на Пловдивската опера.
В НДК ще се състои софийската премиерата на закрито на спектакъла, който бе представен на международния фестивал Opera Open 2022 на Античния театър в Пловдив.
 
 
Почитателите на камерната музика ще имат шанса в първата фестивална вечер да се насладят на "Картини от Испания". В него ще участват цигуларката Кремена Ганчева и пианиста Едуардо Фернандес, а в програмата са включени творби от Гарсия-Виардо, Турина, Гранадос, Халфтер. Концертът ще се проведе на 14 декември от 19ч.  в зала 6 на НДК със съдействието на Институт Сервантес- София.

Кремена Ганчева свири както концертмайстор и като солист на Националния оркестър на Испания. Нейните рецитали и солови концерти се разгръщат на няколко континента. Свирила е в най-престижните зали в Испания, България, Русия, Германия, Италия, Финландия, Аржентина, Мексико, Китай и Корея. Универсален изпълнител, цигуларката изпълнява различни жанрове и стилове музика като фламенко-джаз или танго, които изпълнява с известни артисти като Антонио Менесес, Есперанса Фернандес, Виктор Уго Вилена и др.

Едуардо Фернандес е един от най-добрите пианисти на своето поколение, отличаващ се с дълбочина, зрелост и уникалност на своите интерпретации. Бил е солист на Испанския национален оркестър, оркестъра RTVE (Испанското радио и телевизия), Мадридския симфоничен оркестър, оркестъра на град Гранада и др. Успешно се представя  в концертни зали като Берлинската филхармония, Филхармонията на Санкт Петербург и др.

Освен „Картини от Испания”, във фестивалния афиш фигурират още два камерни концерта – „Шедьоври за пиано на четири ръце“ и „Зимна приказка с Флаутисимо“.

Талантливите млади инструменталисти от струнен оркестър Drop Down Community ще зарадват публиката на Новогодишния музикален фестивал на 15 декември в зала 6 на НДК с въздействащ мултимедиен концерт-спектакъл. Събитието е наречено "Петте елемента" - въздух, огън, вода, земя и пластмаса, които са в неразривен кръговрат. Чрез силата на изкуството талантливите артисти изразяват позиция, вдъхновяваща създаването на общество, което цени жизненоважните ресурси. Концертът е със специалното участие на студенти, специалност "Театър на движението" от класа на проф. Велимир Велев от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
 
 
Богатата програма на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал ще включи още „Джазови мимолетности“ с участието на гости от чужбина и „Коледен джаз концерт  Let It Snow” на студенти от НМА „Проф. П. Владигеров“, както и детска програма, представена от ученици от НМУ „Л. Пипков“ - София - „Коледен концерт за деца” и Коледен концерт на Детския хор на БНР „Коледни звезди“, който ще се проведе на две дати (21 и 22 декември). Публиката ще може да види и две кинопрожекции в зала 11 на НДК (кино „Люмиер“)– концерта „Трите звезди в Берлин” с участието на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот и операта „Силата на съдбата” от Джузепе Верди.
 
Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с Празничен новогодишен концерт, който тази година е наречен „Музикален фойерверк“. В първия ден от новата година ще чуем изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солистите Светлана Иванова – сопран и Георги Султанов - тенор, както и на талантливата млада цигуларка Диана Чаушева. В програмата са включени произведения на Росини, Щраус, Лехар, Супе, Делиб, Понкиели, Офенбах и др.
Ключови думи: