Симфониета
Снимка: Общински културен институт Надежда

Симфониета "София" посвещава концерт на проф. Пенчо Стоянов

29 април, 18.30 часа, Общински културен институт "Надежда". Вход свободен.

Чуйте в звуковия файл какво споделиха маестро Юли Дамянов и Калия Калчева пред Георги Митов-Геми!

Симфониета "София" представя концерт от цикъла „Годишнини на бележити композитори“, посветен на композитора и педагог проф. Пенчо Стоянов. Концертът ще се проведе на 29 април от 18.30 часа в  Общински културен институт "Надежда" с вход свободен за публиката. Гост-диригент ще бъде Юли Дамянов, а солист ще бъде Калия Калчева (пиано), лауреат на български и международни конкурси. В програмата ще прозвучат Дивертименто за струнен оркестър и Концертино за пиано и струнен оркестър от Пенчо Стоянов и  „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров. Събитието се осъществява съвместно със Съюза на българските композитори.

 „Тази музика ми звучи като много софийска и това е общото. Оркестърът е събеседник на пианото, приглася му в Концертиното, а в Дивертиментото то е форма, но като настроение има драматични, саркастични моменти. Това е показано със завидна лекота, с виртуозно боравене със струнния оркестър, на които много автори могат да завидят“, заяви в ефира на Classic FM Radio маестро Юли Дамянов. Той си спомни лекциите на проф. Пенчо Стоянов, като най-важният урок е „винаги да се знае във всеки момент къде се намира в произведението и в коя тоналност е, къде е модулирането. Това е макро хармоничен план, който позволява на диригента да знае какво прави и към какво се стреми. Неговият принос във формирането ми като музикант и във възможността да вниквам зад нотите изигра решаващо значение“.

„Концертиното ми е първата среща с композитора. Той създава безкрайно красиви и неспиращи мелодии в диалог с оркестъра“, сподели пианистката Калия Калчева.  „През пролетта на 2006г. дебютирах със Симфониета „София“ и сега след обучението ми в чужбина този концерт е привилегия да се завърна на тази сцена“, допълни тя. По думите й, Панчо Владигеров е най-често срещаното и добре познато име. Надявам се да представяме и други композитори, които можем да покажем пред международната публика

Калия Калчева си припомни и дебюта с Оркестъра на Classic FM Radio, който тази година празнува 20-тата си годишнина. „Залата беше пълна с ученици, учители и родители. Атмосферата беше хубава. Свиренето ми с Оркестъра на Класик ФМ беше красиво, елегантно и страхотен партньор за изпълнението на Втория концерт на Бетовен, който подготвих с проф. Моллова“. Калчева е уверена, че „предстоят най-хубавите 20 години и пожелавам нови срещи и проекти да се случват на оркестъра“.

Ключови думи: