Концерт, посветен на любовта, открива третото издание на МузикАртисимо Фест

Концерт, посветен на любовта, открива третото издание на МузикАртисимо Фест

12 февруари, 19.00ч., Софийска градска художествена галерия

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Мила Павлова - основател и артистичен директор на “МузикАртисимо Фест”, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 12 февруари от 19.00ч. в навечерието на Деня на влюбените, в красивото изложбено пространство на Софийска градска художествена галерия се открива третото издание на “МузикАртисимо Фест” – форумът, който представя в столицата знаменити солисти и ансамбли, уникални събития и жанрови предизвикателства.

В концерта-спектакъл “Ромео и Жулиета VS Уестсайдска история” оживяват две от най-известните любовни истории в изкуството: на Ромео и Жулиета от едноименната трагедия на Уилям Шекспир и на Тони и Мария от Уестсайдска история, композирана от Ленард Бърнстейн. Защо изборът пада точно на тези две влюбени двойки? Въпреки, че ги делят векове, и в двете творби – едната литературна, другата музикална, има много общи знакови моменти. МузикАртисимо Фест акцентира именно върху връзката между тях – всеизвестeн факт е, че сценарият за първия музикален филм “Уестсайдска история”, написан от Ърнест Леман, е адаптация по едноименния мюзикъл, поставен на Бродуей през 1959 г., който от своя страна е съвременна разработка по прочутото произведение “Ромео и Жулиета” на Уилям Шекспир.

В концерта-спектакъл “Ромео и Жулиета VS Уестсайдска история” ролите на Тони и Мария са поверени на блестящите певци Стефани Кръстева (сопран) и Емил Павлов (тенор), а Ромео и Жулиета ще бъдат харизматичните Леа Дашкова и Ясен Кадиев, избрани след общонационален кастинг.

Разбира се атмосферата на отделните епохи и преходът между тях няма да бъдат възможни без подходящата музикална картина, която изобразява именитият квинтет Пилекадоне. 

Снимка: Musicartissimo Foundation

В анонсираните първи четири концерта от програмата на “МузикАртисимо Фест” ярко се открояват участията на знаменитата Виви Василева – перкусионистката, която преди броени дни беше удостоена с изключително престижната награда “Ленард Бърнстейн” в Германия и на новите звезди на световната оперна сцена Аитана Санс Перес (сопран) – оперно студио на Teatro del Maggio musicale Fiorentino и Пит Танапат (бас-баритон) – солист на операта в Лион, Франция, представени от световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова – техен педагог и ментор. Публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълненията и на най-младите майстори на камерното музициране – линия, залегнала във фестивалната политика още от  създаването на “МузикАртисимо Фест”.

Безспорно постижение в първата концертна серия на фестивала е предстоящата световна премиера на най-новата творба на Васил Казанджиев – композитор, диригент, педагог, една от водещите фигури в българската музикална култура. “Фантазия” за духов квинтет и вибрафон ще бъде изпълнена от Виви Василева и квинтет “Пилекадоне” – носител на награда “Златна лира” за върхови постижения в изпълнителското изкуство.

МузикАртисимо Фест се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и фондация Музикартисимо.

Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Ключови думи: