Композиторката Елжбета Сикора получи наградата на президента на Френската република

Композиторката Елжбета Сикора получи наградата на президента на Френската република

Полската композиторка Елжбета Сикора (*1943) бе удостоена с наградата на президента на Френската република за цялостното й творчество. Церемонията по награждаването се състоя на 21 март в посолството на Република Полша в Париж под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон.

В момента каталогът на Елжбета Сикора включва приблизително 110 произведения, вариращи от електроакустична до инструментална и вокална музика. Композиторката продължава да поема нови поръчки със същата енергия. Последният й албум, включващ три концерта (за пиано, орган и цигулка), е свидетелство за нейния талант, се казва в съобщението на журито.

През 2023 и 2024 г., по случай 80-ия рожден ден на Елжбета Сикора, се провеждат многобройни изпълнения на произведения на композиторката по целия свят. Планирани са близо 30 концерта, включително в Париж, Берлин, Амстердам, Брюксел, Виена, Стокхолм, Талин, Любляна, Осло, Монреал, Сао Пауло… Премиери на произведения като Tenebrae в Националната опера във Варшава и нова увертюра във Филхармонията на Жельона Гура, както и няколко юбилейни концерта в Полша.

Елжбета Сикора изучава електроакустична музика в Париж в Groupe de Recherches Musicales под ръководството на Пиер Шафер и Франсоа Байл и композиция във Варшава под ръководството на Tadeusz Baird и Zbigniew Rudzinski. Тя също беше свързана с IRCAM в Париж и CCRMA в Станфордския университет. Тя ръководи фестивала Musica Electronica Nova във Вроцлав.

Ключови думи: