Коледен подарък подготвя органиста на базиликата
Снимка: Институт Лист-София

Коледен подарък подготвя органиста на базиликата "Свети Стефан" в Будапеща

27 декември 2022г., вторник, 19.00ч., зала България

На 27 декември, вторник, от 19.00ч. в зала "България" ще се състои Органов концерт на Андраш Вираг - главен органист в базиликата "Свети Стефан" в Будапеща. Събитието се организира от Посолството на Унгария и Институт Лист София с подкрепата на Унгарската академия по изкуствата MMA.

Програма:

Ференц Лист: Фантазия и Фуга по Бах

Кодай: Introitus, Kyrie, Gloria, Ite, missa est из "Тиха литургия"

Й.С.Бах: Прелюдия и фуга ла минор, BWV 543

Ференц Лист: Angelus

Андраш Габор Вираг: Соната:

  1. Прелюдия
  2. Елегия
  3. Танц-Токата

Цезар Франк: Финал из цикъла Шест пиеси за орган оп. 21

Билети ще откриете на касата на зала "България" и на адрес: https://www.eventim.bg/bg/bileti/organov-koncert-na-andrash-virag-sofia-bulgaria-hall-591925/event.html

Андраш Габор Вираг е един от най-ангажираните композитори и органисти на своето поколение. Органист е на будапещенската Базилика "Свети Стефан", асистент в Музикалната академия “Ференц Лист“, член на Управителния съвет на Сдружението на унгарските композитори, член-основател на композиторската група Студио 5, както и преподавател във Факултета по музикално изкуство към Дебреценския университет в периода 2010-2013. 

Досегашната му професионална дейност е белязана от победи в два унгарски органови конкурса, както и в три унгарски и в три международни композиторски конкурса, измежду които изпъкват  Първото място в конкурса в Лос Анжелис от 2006, където журито не присъжда други награди, Първото място в конкурса за композитори в Надварад (рум. Орадея) през 2008, както и Първото място в ежегодния Международен конкурс за композитори ISA (International Sommer Akademie) в Австрия през 2012, където журито също не присъжда други награди. През 2009 Дебреценският университет го отличава с наградата “Отличен студент на университетските факултети“, която беше връчена само на осем от близо трийсетте хиляди студенти на университета.

През 2011г. е отличен с наградата Junior Prima. Дипломира се през 2013 в специалност "Музикална композиция" в класа на Дюла Фекете в Музикалната академия “Ференц Лист“ в Будапеща и през същата година получава награда за композиция от Фондация Aurora Musis Amica, както и от Унгарската академия по изкуствата. Два пъти, през 2015 и 2017, получава наградата за композиция  “Бенедек Ищванфи“ и наградата “Еркел“ през 2017. Ансамбловата композиция на Габор Андраш Вираг, озаглавена Metamorphosis for 14 players, която авторът композира през 2017 по поръчка на Варшавския есенен фестивал за класическа музика е включена повече от 50 пъти в програмата на  France Musique Rádió през 2018. През 2020 получава наградата Класическа творба на годината с композицията си за виола и орган, озаглавена  Gregorian notes. През 2022 е отличен с наградата Барток-Пастори, която е най-престижното отличие в унгарския музикален живот.

Композициите на Габор Андраш Вираг се издават от германското издателство Ostinato Musikverlag, норвежкото Norsk Musikforlag, швейцарското Editions BIM Kontrapunkt Music Publisher (Будапеща) и EMB (Editio Musica Будапеща). Като изпълнител на органова музика изнася концерти в редица европейски страни, както и отвъд океана, а творбите му се изпълняват от множество унгарски и чуждестранни състави и оркестри.

Награди, отличия, резултати от конкурси (подбор): 2022 Награда Барток-Пастори, 2020 Класическа творба на годината, 2019 Творческа стипендия “Золтан Кодай“, 2017 Награда за композиция “Бенедек Ищванфи“, 2017 Награда за композиция “Ференц Еркел“, 2017 Творческа стипендия “Золтан Кодай“, 2015 Награда за композиция “Бенедек Ищванфи“, 2013 Награда за композиция на Унгарската академия по изкуствата (MMA), 2013 Награда за композиция на Фондация Aurora Musis Amica, 2010, 2008 Първа награда на конкурса за композиция на Музикална академия "Ференц Лист", Будапеща, 2004 Първа награда на Националния органов конкурс, Сегед

Ключови думи:
@