Коя е първата жена- концертмайстор на Берлинската филхармония?
Снимка: www.berlinerphilharmoniker.de

Коя е първата жена- концертмайстор на Берлинската филхармония?

Винета Сарейка-Вьолкнер

Цигуларката Винета Сарейка-Фьолкнер спечели прослушването за позицията първи концертмайстор на Берлинската филхармония. Така тя става първата жена на този пост в историята на реномирания оркестър.

Родената в Юрмала, Латвия, Винета Сарейка-Вьолкнер произхожда от артистично семейство. Тя започва да свири на цигулка на петгодишна възраст. Учи в Националната консерватория в Париж при Жерар Пуле  и в Музикалната капела "Кралица Елизабет" в Белгия при Огюстен Дюме. Винета Сарейка-Фьолкнер участва и в майсторските класове, водени от Ида Хендел, Иври Гитлис, Захар Брон, Маурисио Фукс и Сергей Крилов.

След обучението си цигуларката започва своята кариера като солист, камерен музикант и оркестрант. Била е концертмайстор на Кралската фламандска филхармония (2011-2013) и редовен гост-концертмайстор на Оркестъра на Кралската опера в Брюксел и Брюкселската филхармония. Латвийката е била и член на Квартета Артемис от 2012 г. до 2021 г., а от май 2022г. постъпва в редиците на Берлинската филхармония.

Свирила е като солист на Лондонската филхармония, Лондонския камерен оркестър, Белгийския национален оркестър и др. Винета Сарейка-Фьолкнер също така е преподавател по камерна музика в Берлинския университет по изкуствата от 2017 г.

Ключови думи: