Коя диригентка закри Олимпиадата в Париж през 2024?

Коя диригентка закри Олимпиадата в Париж през 2024?

Захия Зиуани

Снощи парижкият Стад дьо Франс беше озвучен от Симфоничния оркестър Дивертименто, дирижиран от Захия Зиуани. Музикантите осигуряваха съпровода на закриващата церемония на Олимпийските игри в Париж. Акцент в изпълнението им бе новият аранжимент на Виктор льо Масне на френския национален химн „Марсилезата“, който прозвуча заедно с хора на Maîtrise de Fontainebleau. В това време, президентът Еманюел Макрон влезе на стадиона и поздрави публиката на стадиона, която наброяваше 71 500 души.

Захия Зиуани учи дирижиране при маестро Серджу Челибидаке. През 1998 г. тя сформира Симфоничния оркестър Дивертименто, който благодарение на нейните забележителни усилия се счита за един от големите симфонични състави, активни на национално и международно ниво днес. Захия Зиуани превърна оркестър Divertimento в уникален артистичен модел, развивайки го с уникална артистична визия.

В него тя дирижира разнообразен репертоар, вариращ от бароковата епоха до музиката на нашето време. Втората половина на деветнадесети и целият двадесети век представляват любим репертоар, в който Захия Зиуани оформя мощно и ангажирано оркестрово звучене. Особено заинтересувана от намирането на правилния баланс между различните групи в оркестъра, Захия Зиуани култивира енергичен и всеобхватен стил на дирижиране. Работата по усъвършенстване на оркестровата звучност сега я извежда на подиумите на много известни оркестри във Франция и в чужбина.

През 2007 г. Захия става първият гост-диригент на Националния симфоничен оркестър на Алжир. Тя също така е асоцииран диригент на инструменталния ансамбъл Densités 93. Тя редовно се изявява заедно с известни солисти (Еманюел Бертран, Рафаел Пиду, Теди Папаврами, Ксавие Филипс, Софи Кох, Феручио Фурлането и др.) в престижни зали (Парижка филхармония, Сала Плейел, зала "Олимпия" и др.).

Осъзнавайки предизвикателствата за предоставяне на достъп до култура на всяка публика, Захия Зиуани се посвещава на амбициозни дейности и проекти за повишаване на осведомеността на обществото за симфоничния и оперен репертоар. През 2008 г. тя създава Divertimento Academy за обучение на млади музиканти в оркестровата практика. Тя е и директор на фестивал.

По отношение на цялата си дейност Захия Зиуани е получила различни отличия: Командор на Ордена за заслуги на Франция през 2019 г., Офицер на изкуствата и литературата през 2014 г., Кавалер на изкуствата и литературата през 2012 г., Кавалер на Ордена за заслуги на Франция през 2008 г. и носител на Първа награда от конкурса на Парижката консерватория (най-високата награда, присъдена за нейния принос и инвестиции в музикалния живот на Алжир) през 2007 г.

Нейната артистична работа и ангажимент бяха подчертани в два документални филма: „Zahia Ziouani, une chef d’orchestre entre Paris et Alger“ и „Zahia, un temps d’avance“. Тя е и автор на две книги: „La Chef d’Orchestre“, публикувана от Anne Carrière, и „Zahia Ziouani, d’une rive l’autre“, издадена от Arts.
Биографичен филм за нейната кариера като диригент, озаглавен „Divertimento“, беше издаден през януари 2023 г.

Захия Зиуани има сестра-близначка на име Фетума, която е виолончелистка.

Ключови думи: