Кой ще влезе в ролите на

Кой ще влезе в ролите на "Калас и Онасис" в София?

На 13 декември от 19.00ч. в зала 1 на НДК в София трупата на Държавна опера Варна ще гостува в Новогодишния музикален фестивал в зрелищната постановка "Калас и Онасис". В главните роли ще се превъплътят Ева Перчемлиева и Мариос Андреу. Билети за „Калас и Онасис“ можете да намерите в мрежата на Eventim и в билетния център на НДК.

Ева Перчемлиева-Тъканова е родена през 1981 г. в София, тя е дъщеря на журналиста и общественик Любомир Перчемлиев. Свири на пиано от 6-годишна възраст. Завършва  СМУ „Проф.Панчо Владигеров“ в Бургас  през 1999 г. с три специалности: ударни инструменти, оперно пеене и теоретичен профил. През 2010г. Завършва НМА „Проф.Панчо Владигеров“ гр.София, в класа по оперно пеене на доц. Иванка Нинова. Лауреат е в няколко международни конкурса за млади оперни певци „Млади музикални дарования“- София, „Пълдин“ – Пловдив, „Нови гласове“ – Нац. Опера София 2008, „Розата на Евтерпа“ – конкурс за оперни певци – Карлово 2011 – лауреат и награда на Баховото дружество за най-добро изпълнение на Бахова музика.

Участвала е в майсторските класове на Гена Димитрова – Варна -2004 г., Лилия Илиева – Пловдив – 2005 г., Ана Томова –Синтова – София – 2009 г., Дарина Такова – София-2010 г., 2014 г., 2019 г.

Още в първи курс студентка в НМА  (март 2006-та), прави своя дебют на оперна сцена, като Нанетта в премиерата на операта „Фалстаф“ на Верди, на сцената на Държавния  театър за опера и балет „А.Б.Соловяненко“ в гр. Донецк - Украйна, с диригент Вадин Мюнстер (Германия) и режисьор – Александр Лебедев (Санкт Петербург- Русия). Същата роля играе и в Швейцария и Германия. В следващите години е изиграла също ролята на Дона Анна от „Дон Жуан‘“ на Моцарт, Розина от „Севилския бръснар“ на Росини, Адина от „Любовен елексир“ – Доницети.

През 2012 г. дебютира в ролята на Виолета Валери от операта „Травиата „ на Верди във Венеция - Италия, в спектакъл на Софийска филхармония с диригент Мартин Пантелеев. Същата година изпълнява и Луси от „Телефонът“ на Меноти. Диригент Микис Микаелидис, режисьор Елена Стоянова.

През 2013г. има още редица спектакли - Виолета от „Травиата“-Верди с диригент Борислав Иванов и режисьор Александър Текелиев. Във Варна изпълнява и ролята на Аличе Форд от „Фалстаф“ на Верди през лятото на 2013, с диригент Стефано Сегедони и режисьор Джулио Чабати (в ролята на Фалстаф – Кирил Манолов). През юни 2014 играе „Дон Жуан“ на Моцарт в Държавна опера Бургас, където изпълнява ролята на Донна Анна.

Изпълнява ролята на Царицата на нощта в детските спектакли на „Вълшебната флейта“ от Моцарт в Националната Опера - София.

През 2014 г. е солист в концерти на Младежки симфоничен оркестър на Мадрид, в зала Аудиторио Национал де Мадрид, под диригентството на Мартин Пантелеев.

През 2018 и 2019 е част от програмата на софийска филхармония с цикъла „Tempi diversi”  като дуо с пианистката Галилна Апостолова.

През март 2019  е солист на русенска опера с концерт цикъл песни от Берлиоз.

Концертира на всички големи сцени в България и е канена за солист на концерти в цяла Европа - Италия, Испания, Швейцария, Германия, Великобритания.

От 2019 е хоноруван асистент по оперно пеене в НМА „проф. Панчо Владигеров“ София. През 2021 г. се включва в изпълнение на Оратория „Христос в маслиновите градини“ на Бетовен, като солист на симфоничния оркестър на БНР, под палката на маестро Георги Димитров.

От 2012, Ева е перкусионист и вокал на група Булгара, а в 2019, заедно с Кирил Добрев, Ангел Демирев, Пепи Миланов и Христо Минчев, създават групата Cinga Manga Funk.  Те издадоха първия си албум “Ouroboros” точно преди за затворят света, а в момента вече записват втория си албум. Групата има много предложения за участие в концерти и фестивали и чака, разбира се, животът да се завърне, за да превземат отново сцените.

Ева е и създател и съдружник в небезизвестното Jeng studio, където редица български и световни изпълнители записват своите албуми и видеоклипове.

Участва като вокален аранжор и певица в представленията на Камен Донев.

 

Мариос Андреу е известен кипърски класически артист, баритенор, завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Благовеста Карнобатлова – Добрева (2007). Усъвършенства вокалното си и артистично майсторство в майсторските класове на изтъкнати вокални педагози, печели награди в международни конкурси, сред които „Христо Бръмбаров“, „Георги Златев-Черкин“, „Монсерат Кабайе“ и др.

Изявява се с Cyprus Symphony Orchestra, Cyprus Opera Organization, Orchestra Flautisimo, гастролира на сцените на Държавна опера Варна, Limassol Lyric Stage и др. Гастролира с над 250 концерта в Гърция, Англия, Франция, Люксембург, Испания, Италия, Южна Африка, Полша, България и др. страни. Изпълнява главни роли в опери и мюзикъли, сред които „Бохеми“, „Любовен еликсир“, „Селска чест“, „Дидона и Еней“, „Кармина Бурана“, „Алиса в страната на чудесата“, „Фантомът на операта“ и др.

Живее в Кипър, преподава в Cyprus Music High Schools, Nicosia University and European University.

Ключови думи: