Кой ще дирижира Виенската филхармония на 1 януари 2023г.?

Кой ще дирижира Виенската филхармония на 1 януари 2023г.?

Франц Велзер-Мьост

По традиция след традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония, става ясно името на диригента, който ще се качи на подиума през следващата година. Австриецът Франц Велзер-Мьост ще поеме палката на Новогодишния концерт - 2023г. Изборът отново падна върху опитния маестро, който вече два пъти е ръководил престижното музикално събитие- през 2011 и 2013г.

Както се подчертава в официалното съобщение на музикалната институция, артистичното сътрудничество между Виенската филхармония и Франц Велзер- Мьост започва през 1998 г. Оттогава той редовно се изявява на диригентския пулт на авторитетния оркестър на концерти, международни турнета и други забележителни събития. В допълнение към споменатите два Новогодишни концерта, ще припомним и историческите възпоменателни концерти в Сараево през 2014 г. и във Версай през 2018 г., който имаше честта да дирижира.

Същевременно от Виенската филхармония информират, че аудиозаписът на наскоро отминалия Новогодишен концерт, издаден под знака на Sony Classical, вече е достъпен и в дигиталните платформи. Албумът съдържа два диска, първият от които с девет произведения, а вторият – десет, както и със съответната книжка в обложката. Ценителите на звукозаписите ще го открият във физически формат от 14 януари, а на 28 януари 2022г. ще бъде наличен на DVD, Blu-ray и винил.

Ключови думи: