Кой ще дирижира откриването на Олимпиадата в Париж?

Кой ще дирижира откриването на Олимпиадата в Париж?

Имената на диригентите станаха известни броени часове преди началото

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще се проведе този петък, 26 юли, на Сена. Малко се знае за съдържанието на церемонията, но някои френски медии като Radio Classique разкриха имената на диригентите, които ще ръководят два от най-значимите френски оркестри.

Така Кристиан Мачелару ще дирижира Френския национален оркестър по време на интерпретацията на официалния химн на Олимпийските игри в Париж. Другото име, което стана известно, е това на Клаус Мякеля, който ще направи същото начело на Оркестъра на Париж в началото на церемонията.

В петък, 26 юли, Френският институт в България в партньорство с Топлоцентрала и Legrand организира прожекция на открито на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. От 18:00 ч. всеки ще може да поиграе плажен волейбол с клуб „Левски“, както и ръгби с играчите от Българската федерация. Терасата и барът на Топлоцентрала ще бъдат отворени за всичщи под звуците на сета на DJ Sayulke. Там от 19:30 ч. ще се проведат впечатляващите демонстрации на ушу (новият олимпийски спорт на Младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г.) и таекуондо, представени от националните отбори и федерации. От 20:30 ч. българско време ще бъде дадено началото на прожекцията на голям екран, а от 20:45 ч. ще се състои официално откриване на събитието от посланика на Франция в България Жоел Мейер. Входът е свободен. Освен в София, ще се проведат и паралелните събития в Бургас, от 19:00 ч. на площада пред кметството и във Варна от 17:00 ч. пред Аквариума.

Ключови думи: