Кой създаде юбилейната монета за 150 г. от рождението на Панайот Пипков?

Кой създаде юбилейната монета за 150 г. от рождението на Панайот Пипков?

Интервю с автора на художествения проект Василена Станчева

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Василена Станчева в звуковия файл под главната снимка!

От 15 ноември 2021 г. Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Панайот Пипков“ от серията „Български творци“. Автор на художествения проект е Василена Станчева, която за първи път участва в конкурса за възпоменателни монети, обявен от институцията. Талантливата млада дама се обучава в 4-ти курс от специалност „Метал“ при Проф. Богомил Николов и ас. Венцислав Шишков от Националната художествена академия. Станчева признава, че навлизането в тази специалност е случайно, но подчертава, че „медалната пластика е това, с което искам да се занимавам в бъдеще“. В ефира на Classic FM radio тя разкри, че „преди години посетихме музейната сбирка на БНБ, където станах свидетел на абсолютно всички банкноти и монети, издавани в България. Когато видиш изработеното от титаните на българското съвременно изкуство, вложено в една монета, не се чувстваш достоен да продължиш тази традиция. Преподавателите ми настояха и ме подтикнаха към това да повярвам, че имам капацитета и че мога да поема тази отговорност да стана част от традицията на монетосеченето“.

На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи: емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; а долу годината на емисията „2021“ и номиналната стойност „2 ЛЕВА“.

 

На обратната страна на монетата са изобразени: портрет на Панайот Пипков върху силует на цигулка; вдясно числото „150“, а вляво долу в полукръг надпис „ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНАЙОТ ПИПКОВ“.БНБ следва традициите в монетосеченето, но Василена Станчева споделя, че не са изключени моменти на новаторство, но без своеволия. Тя поставя своя творчески отпечатък с изображението на цигулката, вградено в монетата. „Работата върху тази монета беше почти денонощна. Правиш само това, мислиш само за това, цялата ти концентрация е сведена до тази монета и да излезе най-доброто, на което си способен“, каза още младото дарование в монетния дизайн.

За създаването на медния паричен знак Василена Станчева се вдъхновява от рядък архивен фотос от 1903г. на изтъкнатия маестро. „Познавам музиката на Панайот Пипков, който е един от първите български композитори. За мен беше важно да избера най-подходящата негова снимка. Образът, който избрах, ми вдъхна топло чувство и според мен, има одухотворено излъчване и исках да вкарам тази енергия през погледа и изражението му“. По думите й, „портретните монети са едни от най-трудните понеже не става дума да докараш прилика на дадена личност, а е важно този образ да има душа и емоция, когато го погледнеш….Толкова сме свикнали с образите от банкнотите и монетите, но рядко се заглеждаме в погледите им или начина, по който са изгравирани“.

 Станчева признава, че единици са младите специалисти, които се занимават с такава дейност, която не се избира масово, тъй като изисква изключително постоянство и труд – сериозно изпитание за връстниците й, които желаят всичко да се случва бързо и лесно. Освен това, не крие желанието си да работи за родината си. „Искам да творя в България и изкуството ми да бъде на първо място към българската публика", посочва студентката.

 Припомняме ви, че от 18 ноември 2021 г. медната възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Панайот Пипков“ се продава без ограничения, а цената й е 36 (тридесет и шест) лева. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия - 2021 г.

Номинална стойност-2 лева

Метал, проба Cu 999/1000

Качество - мат-гланц, висше

Тегло - 16.4 г

Диаметър- 34.2 мм

Гурт- Гладък с вдлъбнат надпис „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ“

Тираж- 3000

Отсечена в Монетен двор ЕАД

Художествен проект- Василена Станчева

Вижте какъв интерес предизвика монетата ТУК

Ключови думи:
@