Защо Даниел Баренбойм спира да ръководи Берлинската държавна опера?

Защо Даниел Баренбойм спира да ръководи Берлинската държавна опера?

Оттегля се поради здравословни причини

Даниел Баренбойм вече няма да заема длъжността на генерален музикален директор на Берлинската опера, обяви самият той. От известно време, 81-годишният музикант страда от васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), което му пречи да извършва нормално дейността си. Баренбойм се появи отново в последния ден на 2022г. в Щатсопер Унтер ден Линден в Берлин, където трябваше да дирижира Щатскапеле Берлин и Хора на Берлинската държавна опера. Ансамбълът, който Баренбойм ръководи от 1992г., изпълни Деветата симфония на Бетовен. С твърде нестабилна крачка той зае мястото си на стол и започна да ръководи състава. По този повод движенията му бяха по-ограничени от обикновено, въпреки че това не повлия съществено на интерпретацията, като се има предвид отношението, която съществува между него и музикантите му. Гостите в залата го изпратиха с над 9 минути аплаузи и пищни букети с цветя. На концерти в Берлин, проведени на 6, 7 и 8 януари, роденият в Аржентина маестро дирижира Концерт за пиано и оркестър от Роберт Шуман и Симфония № 2 от Йоханес Брамс пред публиката, която беше изкупила всички билети за събитието. Въпреки че много пъти са свирили с Берлинските филхармоници поотделно, Даниел Баренбойм и Марта Аргерих за първи път се изявиха заедно на сцената с престижния оркестър.

„За съжаление, здравето ми се влоши значително през последната година. Вече не мога да осигуря представяне пред публика, което с право се изисква от един генерален музикален директор. Затова моля за разбиране, че се отказвам от тази длъжност на 31 януари 2023г. Моля берлинския сенатор по културата да прекрати договора между нас, щом настъпи посочената дата", поиска Баренбойм в изявлението си.

„Годините ни вдъхновиха музикално и лично във всяко отношение. Мисля, че Държавната опера и аз имахме голям късмет един с друг. Това, което ме прави особено щастлив и горд е, че Щатскапеле ме назначи пожизнено за главен диригент. Ние станахме музикално семейство през годините и ще продължим да бъдем. Много съм благодарен на всички членове на Щатскапеле, включително на тези, които напуснаха оркестъра”, добавя той. „Разбира се, докато съм жив, ще продължа да бъда тясно свързан с музиката и съм готов да работя в бъдеще като диригент, което включва Щатскапеле Берлин“, завършва авторитетният музикант.

В началото на миналия октомври Баренбойм, който претърпя операция на гръбначния стълб през февруари, обяви, че трябва да се концентрира максимално върху здравето си. Берлинската държавна опера беше принудена да отмени планирания концерт с Берлинските филхармоници в чест на 80-ия рожден ден на маестрото, в който той трябваше да свири на пиано. Преди това Баренбойм отказа да ръководи Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ в самата Щатсопер, както и турне с Щатскапеле в различни азиатски страни, което впоследствие беше поверено на Кристиан Тилеман.

Ключови думи: