Книга провокира дискусии за кончината на Жаклин дю Пре

Книга провокира дискусии за кончината на Жаклин дю Пре

Автор е актрисата Мириам Марголис

Много противоречия предизвикват в Обединеното кралство мемоарите на актрисата Мириам Марголис във връзка със смъртта на известната виолончелистка Жаклин дю Пре. Според книгата на Марголис, озаглавена „Това е по-вярно“, терапевтът на музикантката Маргарет Бранч се е доверила на своята пациентка, която страда от множествена склероза. Челистката поканила своята лекарка в дома си през 1987 г. с цел същата да й помогне да умре, а Бранч изпълнила желанието й, като й била инжекция за летален изход. Самата Бранч е помолила Марголис да пази това в тайна до смъртта й, която настъпила през 1997г.

Спорните твърдения на британската актриса-ветеран, известна с ролята си на професор Спраут във филмите за Хари Потър и чиято автобиография е пълна с болезнени клюки, са получили бързия отговор на роднини и приятели на виолончелистката.

Пред британския ежедневник Daily Mail бившият й съпруг, пианистът и диригент Даниел Баренбойм отрича тази версия. Според свидетелствата на негови близки, които са били заедно с Дю Пре в по -късните й години, влошеното здравословно състояние на виолончелистката дори не й е позволявало да поддържа контакт с външния свят. Като причина за кончината й в смъртния акт се посочва „бронхопневмония и множествена склероза“, което не подкрепя хипотезата за евтаназия и асистирано самоубийство.

Ключови думи: