Клери Костова- Балцер: „С крал Чарлз III ще видим една малко по-модернизирана Великобритания, но не много

Клери Костова- Балцер: „С крал Чарлз III ще видим една малко по-модернизирана Великобритания, но не много"

Гостeнката в новата рубрика „Повече за книгите" по Classic FM преобръща с усмивка представите на българите за Великобритания

„С това коронясване или не, няма значение, тъй като Чарлз III вече е крал. Това е нещо като представление, за да се поддържа духа на монархията. Така беше и по-рано, когато майка му Елизабет II беше жива -повечето неща бяха външни. Това не е толкова лошо, защото поддържа английския туризъм“, сподели по Classic FM Клери Костова- Балцер. По думите й, „коронацията се очаква с голямо любопитство. По статистиките, около 48% от жителите на Обединеното кралство са „за“ монархията, така че поне те ще гледат церемонията". Авторката прогнозира, че всичко на Острова, „от една страна, ще си остане същото. От друга страна, Крал Чарлз III има други възгледи. По-млад е от майка си. Даже в коронацията има нова идея, която вмъква в традиционния начин на коронация. Ще видим една малко по-модернизирана Великобритания, но не много".

Какви са действителният живот и порядки в британското общество? Как се промени живота на англичаните с Борис Джонсън? Как „усмихнат пътеводител за храбри кандидат-англичани“ ще преобърне представите на българите за Обединеното кралство? Чуйте от нашия гост в новата рубрика "Повече за книгите" по Classic FM - Клери Костова- Балцер. С нея разговаря Георги Митов-Геми в звуковия файл под главната снимка!

 

Припомняме, че на 27 април, четвъртък, от 18 часа в сградата на СБЖ на ул. "Граф Игнатиев" №4, клуб "Журналист", бе представена най-новата книга на Клери Костова -Балцер "Извинете! Аз съм англичанин!". С хумор, ирония и сарказъм тя описва своите наблюдения от живота си оттатък Ламанша.  Това  е първата по рода си книга в България, чието подзаглавие е „усмихнат пътеводител за храбри кандидат-англичани“.  Книгата “Извинете! Аз съм англичанин!” е плод на  повече от 30- годишни наблюдения върху живота в съвременна Англия, на странностите и чудатостите на нейния народ , които не винаги са разбираеми от чужденеца и по специално от българина, независимо от това колко дълго е живял там. 

Клери Костова- Балцер е журналистка, преводачка, педагог и изследовател в областта на средствата за масова комуникация. Работила е в БТА,  БАН, печатни медии, както е била инициатор и ръководител  на осъществените за първи път предавания на живо в  програма “Христо Ботев” на БНР. В началото на 90-те заминава за Великобритания, където преподава в едни от най- престижните  английски колежи Грешъмз скуул,  Лангли скуул и Бийстън хол,  основава българското дружество в град Норич и създава  първото българско училище в областта “Петър Берон”. Междувременно пропагандира българската култура в Англия под формата на специални вечери,  а също превежда и помага на българските емигранти. Публикувала е десетки статии в български и английски издания.

Ключови думи: