Клементин Марген:

Клементин Марген: "Моята работа е колкото на сцената и в социалните мрежи, толкова и зад кулисите"

На 31 май от 19.30 часа в зала "България"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Клементин Марген, озвучено от Таня Иванова от Jazz FM/част от bTV Radio Group/, разположено в звуковия файл под главната снимка!

"Аз съм сред най-големите почитатели на гласа и артистизма на Соня Йончева". Това заяви по Classic FM френското мецосопрано Клементин Марген, която ще изнесе за първи път у нас концерт на 31 май от 19.30 часа в зала "България". Смятаната за една от най-успешните съвременни изпълнителки на Кармен от едноименната страстна опера на Бизе ще закрие първия сезон "Съкровени гласове" с рецитала "Париж и нощта". През април и май тя пее в Метрополитън опера в Ню Йорк именно в новата продукция на "Кармен", а малко след това идва в България. Билети ще откриете в мрежата на Ивентим.

Публиката в София ще се наслади на обичани композиции и арии от Жул Масне, Морис Равел, Камий Сен-Санс, Жак Офенбах, Анри Дюпар, Джордж Гершуин и др. Инструменталният акомпанимент е поверен на сестрата на Клементин – Сара Марген, с която редовно гастролира по световните сцени на различни фестивали и концертни формати.

Считана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Париж - ката консерватория, Клементин е отличена с Revelation Classique Adami(2009) и Revelation Lyrique на конкурса Victoires de la Musique (2011) и получава специалната награда на журито на международния конкурс в Марманд. Впоследствие се присъединява към ансамбъла на Дойче опер Берлин, където прави първите си изпълнения на Кармен - роля, която ѝ носи успех и популярност и от оперните сцени в Ню Йорк, Мюнхен, Рим, Неапол, Вашингтон, Далас и Торонто. Отличава се в ролите на Маргарита в Проклятието на Фауст на Берлиоз, Далила в Самсон и Далила от Сен-Санс, и Шарлот във Вертер. В последно време тя разширява репертоара си, включвайки Амнерис (Аида) и Фидес в Пророкът на Майербер, Дулсинея в Дон Кихот и Леонор във Фаворитката на Доницети. Освен успехите си в операта, Клементин е утвърдена концертна солистка и завладява публиката с изпълненията си на ораторията Свети Илия на Менделсон в Берлин, Моцартовия Реквием в Лисабон и Вердиевия Реквием в Будапеща. През този сезон тя участва в Трубадур в Театро Реджио Парма, Аида в Щатсопер Берлин, Адриана Лекуврьор в Лион, в Националната опера и в Театъра на Шанз-Елизе Париж.
 
Сара Марген (пиано)
След като изучава пиано в Перпинян, Париж и Берлин, Сара Марген реализира множество проекти, популяризиращи пианото в различни жанрове и на неочаквани места, сред които и камион-сцена пътуващ между Париж и Москва. Страстта ѝ към камерната и вокалната музика се проявява отрано в многобройни съвместни изпълнения със сестра ѝ Клементин, в дуо с флейтиста Самюел Брико и в интереса ѝ към аржентинската музикална традиция. Сара е лауреат на фондацията Banque Populaire за 2016 и на Fondation l'Or du Rhin за 2017. От 2022 преподава в консерваторията Сен Клу (Париж).
 
Програма на концерта на 31 май в София:
Jules Massenet (from “Don Quichotte“)
“Alza… Quand la femme a vingt ans”
“Nuit d’Espagne”
Maurice Ravel (from “L’heure espagnole“)
“Ah la pitoyable aventure”
from “Miroirs“
“Alborada del gracioso M. 43:IV“ (for piano solo)
from “Shéhérazade“
“Asie”
Henri Duparc
“L’invitation au voyage”
“Chanson triste”
Charles Gounod (from “Sapho“)
“O ma lyre immortelle”
Camille Saint-Saëns
“Danse macabre“ (piano solo)
from “Samson et Dalila“
“Mon cœur s'ouvre à ta voix”
George Gershwin (from “Songbook: VIII“)
“The Man I Love“
Jacques Offenbach (from “La Périchole“)
“Ah! Quel dîner je viens de faire!”
Kurt Weill
“Youkali “
“I am a stranger here myself“
 
С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от продуцентската компания SY11 Events, създадена от оперната звезда Соня Йончева през 2020 г. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Част от проектите на SY11 Events беше мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника "Свети Александър Невски" през 2021 г., в която участваха Соня Йончева и Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Ключови думи: