Клавирното дуо Генова –Димитров – с номинация за Opus Klassik, майсторски клас в София и нов албум

Клавирното дуо Генова –Димитров – с номинация за Opus Klassik, майсторски клас в София и нов албум

10-16 юли в НМУ „Л.Пипков“

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров  получи номинация за авторитетната награда Opus Klassik за 2019г. Музикантите са номинирани за звукозаписния си проект "К.Черни и М.Брух - Концерти за Клавирно дуо и Оркестър" (СО на БНР, Генезис Оркестра / Й.Камджалов), издаден под знака на CPO. „Надявам се всички музиканти да чуят тази новина и да я възприемат като свой успех. Радостта е за всички. Признанието е за всички и за нашата родина, тъй като България присъства в този списък с номинации от целия свят“, заяви Аглика Генова в ефира на Класик ФМ радио. Opus Klassik е наследник на едно от най-престижните отличия за класическа музика в Германия Echo Klassik, на което българските музиканти също са носители. Това са „най-големите музикални награди в света, посветени на класическата музика“, пояснява Любен Димитров. По думите му, „издадените компактдискове трябва да бъдат придружени от минимум 10 топ рецензии за албумите в световен мащаб“, а „Звукозаписната Академия, до която са подадени, ги прослушва и одобрява“. Церемонията по връчването на отличията ще се проведе на 13 октомври 2019г. в Концертхаус Берлин.

Аглика Генова и Любен Димитров се завърнаха в България за Софийския летен майсторски клас за клавирни дуа. Той ще се състои от 10 до 16 юли 2019г. в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. „Целта на майсторския клас е България да бъде представена в хубава светлина, не проблемна държава, в която културата може да вирее и да процъфтява, разбира се, с много компромиси и усилия от наша страна. Слава Богу, засега успяваме“, сподели Аглика Генова. Заедно с Любен Димитров те преподават клавирно дуо в Университета по музика в Хановер,  а през зимата реализират майсторски клас в Kloster Michaelstein, Германия. „Това е „летният образ“ на нашия майсторски клас, който ще се проведе за първи път в България, този път в София“, подчертава Генова. За участие са се записали 7 дуа от Полша, Украйна, Италия, Русия, Румъния Испания и Китай. „За съжаление сред клавирните дуа няма български участници. Това е факт. Явно в България в момента клавирното дуо все още не е застъпено до такава степен или до такова ниво на обучение, което да може да предположи такива участници да се включат в нашия майсторски клас“, коментира Любен Димитров. „Тази година наблегнахме на клавирното дуо, тъй като предстоят важни международни конкурси, които не са всяка година и е важно човек да се подготвя навреме за това“, допълни той. Участниците могат да избират да работят творби за две пиана или едно пиано на четири ръце, както и да получат разнообразни и обогатяващи познания за изучавания репертоар, задълбочаване на техническите и музикални аспекти и обмяна на опит с други колеги.  Младите пианисти ще усъвършенстват уменията си във всеки аспект на тяхното изкуство. В рамките на Софийския летен майсторски клас ще има „Ден на отворените врати” с вход свободен на 16 юли в зала 1, етаж 3 на НМУ „Л.Пипков”. Това е уникална възможност за обмяна на идеи и опит между участниците в присъствието на журналисти и публика, изкушена от тайните на клавирното изкуство. 

В студиото на Класик ФМ радио Аглика Генова и Любен Димитров разкриха подробности и за най-новия си звукозаписен проект със събраните творби за клавирно дуо на Сергей Рахманинов. Двойният компактдиск ще съдържа произведения „за два рояла и за един роял на четири ръце. Изключителни съкровища излязоха на бял свят, които не са записани до този момент“, посочва Аглика Генова. „Ще има световни премиери с авторски транскрипции на Рахманинов. Това са 160-170 минути музика, записана в две серии по 3-4 дни максимум, като на ден се записват до 6-7 часа“, каза тя. Записите са осъществени в Радио Кьолн  с легендарния главен тонрежисьор на медията и диригент Щефан Хан. „Не обичаме монтажите и да повтаряме малки парченца, които да бъдат изрязвани. Той ни остави да свирим по 2-3 пъти на цяло, все едно като на концерт. Тази идея много ни привлече на съвместната ни работа“, обяснява Генова. В албума се отличават много ранните му произведения, вкл. неизпълнявана версия на прочутия му Прелюд в до диез минор, опус 3 №1 за соло пиано, който през 1943г., преди да почине, го преработва  за две пиана.

„Хвърляме мост от над 40 години разстояние  в развитието на един гений, титан в клавирното изкуство, сравним може би единствено с Ференц Лист със съвсем друг емоционален заряд. Това ни направи да се задълбочим с такъв хъс и страст в този проект“, счита Димитров. „С всяка една стъпка, с която ние навлизахме в този живот на Рахманинов, откривахме все повече и повече неотворени врати. И с всяка нова, се откриваха нови врати и светове. Този диск ще бъде толкова цветен и разнообразен, че рядко може да си представи такова нещо. Защото самият Рахманинов е преминал през много най-различни и много контрасти на житейски усещания – ярки спадове и бляскави върхове. Мисля, че всичко това много ще допадне на нашите слушатели“, пояснява той.

Каква е рецептата за дълголетие на едно клавирно дуо? Какви спомени пазят двамата български музиканти от работата си на наша сцена с маестро Шарл Дютоа? Отговорите на тези въпроси, както и подробности около номинацията за Opus Klassik, майсторския клас в София и новия албум, чуйте от цялото интервю на Георги Митов-Геми с клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров  в звуковите файлове под снимките вляво.

Ключови думи:
@