Днес клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова представя за първи път интеграла на произведения за две пиана от Панчо Владигеров

Днес клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова представя за първи път интеграла на произведения за две пиана от Панчо Владигеров

На 21 юни от 18.00 ч. в зала НМА „Проф. П. Владигеров”

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с пианистките и педагози Десислава Щерева и Евгения Симеонова в звуковия файл под главната снимка!

На 21 юни от 18.00 ч. в зала НМА „Проф. П. Владигеров” клавирното дуо Щерева – Симеонова ще има удоволствието да представи интегрално изпълнение на всичките 13 произведения за две пиана от Панчо Владигеров (авторска редакция). Това е първото им цялостно концертно изпълнение в България в рамките на престижната фестивална програма на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" и е посветено на 100-годишния юбилей на музикалната академия, носеща името на композитора, съобщава екипа на организаторите. 

Създадено преди 25 години, Клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова непрекъснато разширява и обогатява репертоара си. Голяма част от него е нов, непопулярен и е прозвучал в престижни зали, на концерти и фестивали. Наред с интерпретациите на утвърдени творби за подобен ансамбъл, дуото осъществява премиери в България и на творби от Леополд Кожелух, Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Жано Хайнен и Конлън Нанкароу. Солисти са на всички симфонични и камерни оркестри в България, през 2000 г. дуото завоюва ІІ награда на V Международен конкурс за клавирни дуа Токио (Япония) и Диплом на IX Международен конкурс за клавирни дуа TIM (Италия).

Признание за високото им изпълнителско майсторство са специално посветените им редица български произведения за клавирно дуо, съобразени със спецификата на техния ансамбъл. Многократните им изпълнителски прояви са отразени в положителните оценки на критиката и публиката. Участват на национални и международни фестивали, сред които: „Софийски музикални седмици“, Новогодишен музикален фестивал, „Пианисимо”, „Софийско лято”, „Салон на изкуствата“, „Нова българска музика”, Музикални празници „Емил Чакъров“, Европейски музикален фестивал, Международен фестивал за българска и американска музика „AmBul“, Международен фестивал на камерната музика в Габрово, „Седмица на камерната музика“ в Добрич, форуми в Люксембург, Скопие и др. В ярките си рецитални програми често включват шедьоври на руската класика от Антон Аренски, Сергей Рахманинов, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и през 2007 г. са удостоени с наградата „Золотая муза” за принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България.

Дуото проявява подчертан интерес и към произведения за различни формати клавирни ансамбли за 4, 6 и 8 ръце от епохата на барока и класиката (Бах – Концерти за две, три и четири пиана, Моцарт – Концерти за две и три пиана) до съвременни български композитори (Панчо Владигеров, Александър Йосифов, Георги Костов, Николай Кауфман, Александър Текелиев, Красимир Тасков, Румен Байрактаров, Мирослав Данев). Важно място в репертоара им заема музиката за клавирни формации на Александър Йосифов, представена в поредица рецитали, авторски концерти и концерти със симфонични и камерни оркестри, както и в издадения компактдиск с избрани творби на композитора (2015). Значима художествена стойност имат реализираните студийни записи на дуото за Българското национално радио, както и поредицата филми за Българската национална телевизия.

През 2013 г. Клавирно дуо Щерева – Симеонова поставя началото на цикъл от два мащабни проекта, посветени на прочутите „Унгарски танци“ от Йоханес Брамс и „Славянски танци“ от Антонин Дворжак, написани в оригинал за пиано на четири ръце. Цялостното представяне на живо на тези творби е рядко събитие както за България, така и в световен аспект. Провокирани от това творческо предизвикателство, пианистките изпълняват за първи път интегрално „Унгарските танци” на Новогодишния фестивал в НДК по случай 180 години от рождението на композитора (многократно излъчван от телевизия TV1), както и на много концертни сцени у нас. През 2014 г. осъществяват студиен запис за Българското национално радио, а през 2016 г. „Gega new” издава CD с „Унгарските танци“ от Брамс. През творческия сезон на 2016/2017 г. Клавирно дуо Щерева – Симеонова започва втория проект от цикъла – „Славянски танци“ за пиано на четири ръце от Антонин Дворжак по случай 175 години от рождението на композитора. Концертът, по покана на камерния фестивал „Аджитато“ в Българско национално радио, е и първото интегрално представяне на „Славянските танци“ на българска сцена. През 2019 г. дуото реализира първи интегрален студиен запис за БНР, а през същата година с рецитал отново с Дворжак, откриват своя майсторски клас за клавирни дуа в консерваторията в Перуджа (Италия). През 2021 г. участват във Втория фестивал за бразилска класическа музика в София с премиери на творби за 4 ръце и 2 пиана от съвременни бразилски композитори.  

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори. Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

Ключови думи: