Марко Скиаво и Серджо Маркеджани покоряват тази вечер София с шедьоври от Моцарт и Росини

Марко Скиаво и Серджо Маркеджани покоряват тази вечер София с шедьоври от Моцарт и Росини

Клавирното дуо свири довечера в Софийската градска художествена галерия

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с клавирното дуо Марко Скиаво - Серджо Маркеджани в превод на ас.Радея Гешева- преподавател в специалност „Италианска филология“ от СУ „Св.Климент Охридски“!

На 19 октомври от 19.30 ч. в Софийската градска художествена галерия рецитал ще изнесе клавирното дуо Марко Скиаво – Серджо Маркеджани (Италия). Концертът е включен в 12-тото издание на фестивала „Пиано екстраваганца". В програмата ще прозвучат Соната в Сол мажор, KV 357 (недовършена), Фантазия за музикален часовник, KV 608 и Соната във Фа мажор, KV 497 от В.А.Моцарт и увертюрите към оперите „Италианката в Алжир” и „Крадливата сврака" от Дж. Росини. Камерният концерт се организира в партньорство с Италианския културен институт. Билетите са в продажба в системата на Ивентим, на касата на зала "България" и на място около 1 час преди началото на концерта.

Марко Скиаво и Серджо Маркеджани са високо ценени от публиката и критиката заради тяхната музикална индивидуалност, изключителна изразителност и непосредственост, красота на звука, интензитет и преливаща енергия на техните изпълнения.

Успоредно със соловата си концертна международна дейност от 2006 г. те свирят и заедно по цял свят като изпълняват стотици концерти в най-престижните зали и фестивали, сред които Карнеги Хол в Ню Йорк, Златната зала в „Музикферайн“ във Виена (Goldener Saal Musikverein), „Моцартеум“ (Mozarteum) в Залцбург, Голямата зала на Берлинската филхармония, Laeiszhalle в Хамбург, Домът на Бетовен в Бон, Рудолфинум и зала Сметана“ в Прага, Зала „България“ в София, Театър Ермитаж в Санкт Петербург, Зала „Джузепе Верди“ в Милано, Сантори хол в Токио, Театър „Солис“ в Монтевидео, Концертната зала на Сао Пауло в Бразилия, както и в Рим, Париж, Цюрих, Лондон, София, Истанбул, Хелзинки, Москва, Торонто, Монреал, Вашингтон, Мексико Сити, Баку, Астана, Хонконг, Банкок, Сингапур  и т.н.

Ослепителната им кариера ги превръща в редовни гости на най-престижните оркестри като Кралския филхармоничен оркестър, Берлинския симфоничен оркестър, Будапещенския симфоничен оркестър, симфоничния оркестър на радиото в Прага, Софийската филхармония, Нюйоркския симфоничен оркестър, Национален симфоничен оркестър в Мексико сити, Държавен симфоничен оркестър - Истанбул, Пражки камерен оркестър, Камерен оркестър в Мадрид и Прага.

 

Албумите на Марко Скиаво и Серджо Маркеджани са издадени под знака на Дека (Decca), като изпълнителите са включени в каталога на звукозаписната компания. През 2014 г. се появи първият им диск, изцяло посветен на Франц Шуберт, който получава невероятни отзиви от музикалните критици. “При изпълнението на „Фантазията“ двамата пианисти свирят оживено, с лекота и непосредственост, като придават едно силно усещане за яснота на по-поетичните пасажи на Шубертв нея се проявяват няколко прочувствени моменти, както и неговата изключителна изразителностВсички останали произведения на диска също са изпълнени великолепно” (Робърт Хюгил); “Марко Скиаво и Серджо Маркеджани се справят прекрасно с тази музикате са преми и проницателни, създават прекрасна поредица от тонове и текстури и уверено преодоляват преходите...” (Стивън Франсис Васта).

Следващият албум излиза през 2018 г. под заглавието “Танци” с 21 Унгарски танца и 16 валса Опус 39 на Йоханес Брамс: “… гладък и възхитителен звук с уравновесен стил” (Матиа Роси); “Относно записа на Унгарски танци и Опус 39. Незаменим” (Андреа Бедети); “Блестящи, бистри изпълнения на възхитителна, добре изпипана музика, с прекрасен звук. Вземете си го” (Стивън Франсис Васта).

През 2020 г. Дека издава компактдиск, съдържащ концертите на Моцарт за две пиана и оркестър K. 242 и K. 365 и Леополд Кожелух „Концерт за пиано за 4 ръце“, записан в Лондон с Кралската филхармония. “Диск, който препоръчваме на всички... Не е за изпускане!” (Чезаре Гузардела в “Corrierebit”).

През юли 2021 г. излиза новият компактдиск със „Сонати за пиано за 4 ръце“ от Моцарт.

Те правят също и записи в значим италиански телевизионен и радио канал (РАИ Радио 3), в Чешката Република (на живо от Зала Дворжак), в Швейцария (RTS, Швейцарско Радио и телевизия), Германия, България, Русия, Мексико, Хонконг и др.

Серджо Маркиаджани и Марко Скиаво са учили при големи музиканти като Илонка Декерс Кюзлер, Александър Лонкич, Бруно Канино, Франко Скала, Алдо Чиколини и Сергей Доренски. Те преподават пиано в Консерваториите на Алесандрия и Потенца и са често търсени за майсторски класове и като жури на клавирни конкурси в цял свят (Испания, Сърбия, Турция, Съединените Щати, Мексико, Казахстан, Япония, Австралия, Бразилия и др.).

Ключови думи:
@