Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров: „Чувстваме се като адвокати на музика, която никой не е чул“.

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров: „Чувстваме се като адвокати на музика, която никой не е чул“.

Издадоха троен диск с музиката на Карл Райнеке

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Аглика Генова и Любен Димитров, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Авторитетното българско клавирно дуо Аглика Генова- Любен Димитров издадоха уникален троен компактдиск с произведенията за две пиана на Карл Райнеке. Албумът се появи под знака на CPO, а записите са осъществени в студийните комплекси на WDR Радио Кьолн само в две сесии с продуцент Андреа Чунке. Почти всички произведения в тези 190 минути музика са световни премиери, тъй като единствената известна творба е Вариации върху Сарабанда от Бах, оп.24.

„По-голямата част от тези партитури са издадени от праправнука на Райнеке, Щефан Шьонкнехт, с когото имахме щастието да се срещнем лично. Друга част от нотните текстове се съхраняват в архивите на издателство в Майнц“, заяви в ефира на Classic FM Любен Димитров. „В този интеграл има оригинално написани творби за два рояла, но има и такива, които от оркестрови произведения са направени за два рояла. Това беше многомесечна издирвателска дейност“, признава той.

„Живеехме в дома ни в Германия като монаси. Дори съседите ни смятаха, че си почиваме у дома, тъй като не ни виждаха да излизаме“, спомня си с усмивка Аглика Генова, докато описва творческия процес. „Чувстваме се като адвокати на музика, която никой не е чул…. За нас е важно хората да изпитат положителни емоции, докато я слушат“, сподели Любен Димитров.

Немският композитор, диригент, преподавател от епохата на романтизма Карл Райнеке (1824-1910) е публично представен от Феликс Менделсон, а познанствата му с Шуман, Лист и Берлиоз оказват огромно влияние върху неговото творчество. Райнеке е избран за музикален директор в Бреслау, но впоследствие оглавява Гевандхаус оркестър Лайпциг, който ръководи цели 35 години (в периода 1860 -1895г.). В продължение на 35 години също така преподава пиано и композиция в Лайпцигската консерватория. Карл Райнеке е бил в основата на професионалния път на композитори като Григ, Албенис, Брух и др. В творчеството на Райнеке се открояват симфонии, концерти за различни инструменти, творби за камерни ансамбли, опери, вокални цикли и др.

Творецът остава малко познат в наши дни  заради конфликти между двамата му синове. Те поделят огромното количество произведения, написани от композитора, като ги остават в забвение. От друга страна, „Райнеке е бил интровертна личност, християнин, обичащ християнин, съсредоточен работохолик, който не е търсил бързия успех. Той е усещал преклонението към музиката“, подчерта Аглика Генова.

Клавирно дуо Аглика Генова- Любен Димитров припомниха значението на Classic FM за тяхната кариера в света на музиката, започнала преди повече от 25 години. Днес утвърдените български пианисти, удостоени с Echo Klassik и номинирани за Opus Klassik, не само записват музика. Те изнасят концерти, а и преподават на студентите в Университета в Хановер, с които обменят творческа енергия. "Младите хора виждат своето бъдеще в класическата музика“, твърди Димитров. През това лято в периода 17-24 юли 2023 Аглика и Любен ще водят майсторски клас за пиано соло и дуо в рамките на Лятната Академия по изкуствата в Бургас, чийто директор е Петя Великова и която е основана от легенди като флейтиста Георги Спасов и кларинетиста Петко Радев. В периода 2023/24 Генова и Димитров ще реализират нов звукозаписен проект с интеграла за клавирно дуо на Клод Дебюси. Намерението на двамата виртуози на пианото е да запишат нов троен компактдиск, при това над 200 минути. Именитото клавирно дуо продължава и с концертните си изяви в Германия, Китай, Полша и др.

Ключови думи: