Класически музиканти от България и света помогнаха на пациенти и медици с „Една таблетка музика“
Снимка: Цветина Панайотоваimage

Класически музиканти от България и света помогнаха на пациенти и медици с „Една таблетка музика“

Приключи инициативата „Една таблетка музика“, която стартира през пандемичната 2020г. с цел да помогне на пациенти и медици чрез средствата на музиката  в преодоляването на битката с коронавируса. проведоха 20 концерта в клиники, домове за възрастни хора и домове за хора с Алцхаймер и деменция.

„Започнахме благотворително една фаза от този проект и експериментално като самоинициатива на Фондация „Да бъде““, припомни  цигуларката и клиничен музикотерапевт в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ Цветина Панайотова. Организаторите бяха  подкрепени от Министерството на културата- Национален фонд „Култура“ по програмата „Социално-ангажирани изкуства“.

„Имахме различен репертоар за психиатрична клиника, за домове за възрастни и хора с Алцхаймер и деменция. Общото е, че тази инициатива създаде положително настроение и удоволствие в най-страшното за всички хора с или без страдание в най-тежкото време на карантината и локдауна“, допълни възпитаничката на проф. Ангел Станков /НМА „Панчо Владигеров” - София/ и проф. Ифра Нийман /Гилдхол скул - Лондон/. „При голяма част от пациентите се наблюдава  „антистигма ефект“ – хора, които поради заболяване или трайно неравностойно положение, не могат да се похвалят с добро отношение от околните към хора с техните специфични проблеми. Те имат високо ниво и на самостигматизация. Тези хора усетиха инициативата като огромно лично уважение и специално внимание. Имаше много просълзени от радост хора от това, че някой прави нещо за душата, а не само за болестите и лекарствата, които са неминуема част от тяхното ежедневие“, разказва Панайотова.

Програмата е предназначена както за пациентите  в клиниките и резидентите в социалните домове, така и за медицинския персонал- „за всички, които продължаваха да работят на пълни обороти за цялото време на пандемията“, посочва Цветина Панайотова. „За голяма част от медиците имаше осезаем антистрес ефект“, подчертава тя.

 „Една таблетка музика“ бе поднесена в хибридна форма с участието на български музиканти, част от които се включиха чрез видеовръзка в реално време Сред тях са арфистката Лидия Станкулова, която живее и работи в ОАЕ, пианистът Васил Василев, който преподава в Ню Йорк, контрабасистът Васил Хаджигрудев и др.

Чуйте какво още сподели цигуларката и клиничен музикотерапевт в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ Цветина Панайотова в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл вляво. 

Ключови думи: