Класическа музика за празника на София

Класическа музика за празника на София

„На 17 септември ще забавляваме публиката и ще отбележим деня на нашия любим град“, казват певицата Гергана Николаева, пианистът Георги Черкин и диригентът Максим Ешкенази

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с тримата музиканти в звуковия файл под главната снимка!

На 17 септември мецосопраното Гергана Николаева и пианистът Георги Черкин ще представят в зала „България“ музикалната програма „София, празнувай с класика!“ с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Тримата прочути изпълнители са родени и израснали в София и са влюбени в своя град. Те са щастливи, че ще имат възможност да поднесат на столичани един истински музикален празник с класическа музика от различни епохи и автори. Творби от Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, Т. Албинони, В. А. Моцарт, П. И. Чайковски, Ж. Бизе, И. Албенис, А. Пиацола, П. Владигеров и Г. Костов са част от звездната програма за събитието.  

Гергана, Георги и Максим, които правят първите си професионални изяви именно тук, се възхищават на големите положителни промени в столицата. „Центърът на София за мен е изключително красив и в последните 10 години той много се е развил“, казва певицата в специално интервю за Classic FM радио по повод концерта. „София се е превърнала в един модерен европейски град, с който можем да се гордеем“, споделя още тя. Максим Ешкенази допълва, че вече не забелязва автобуси от градския транспорт, които да пушат. А пианистът Георги Черкин, запален почитател на високите скорости, разкрива, че от няколко години е преминал на електрически превозни средства. За по-дългите разстояния той ползва електромобил или електрически мотоциклет, а в центъра на града или в парка често може да бъде видян на тротинетка или велосипед.  „Това е моят личен принос за намаляване на замърсяването и задръстванията в София“, признава Георги.

Тримата изпълнители се познават отдавна и всеки от тях е постигнал блестящи успехи, събирайки възхищението и обичта на столичната публика. Георги Черкин и Максим Ешкенази са били съученици в Софийското музикално училище и още в гимназията клавирният талант на Георги е привлякъл вниманието на бъдещия диригент. А Гергана Николаева прави първите си стъпки в музиката в елитния Детски радиохор на БНР, след което учи в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Точно преди година съдбата ги събира заедно, и то именно на софийска сцена за съвместно музикално преживяване, което се превръща в паметен момент за тримата. През октомври 2020 г. Ешкенази и Черкин представят „Кино и класика“ с цигуларката Мила  Георгиева, а Гергана Николаева е специален гост в събитието с изпълнение на тема от филма „Мисията“ на Енио Мориконе в аранжимент на Георги Черкин за глас, пиано и оркестър. Програмата от „Европейски музикален фестивал“ е изпълнена два пъти в София и един път в Пловдив с огромен успех. След това тримата вече се събират и като приятели, което им дава възможност да открият невероятните кулинарни способности на дамата в компанията – Гергана Николаева.  „Винаги когато тримата сме заедно, е купон! Много е забавно!“ казва Максим Ешкенази. „Когато артисти като нас се разбират и в личния живот, това се усеща от публиката. Умеем да си изкарваме хубаво на сцената и да предадем нашето настроение на слушателите“, допълва Георги Черкин с усмивка.

Изпълнителите канят всички почитатели на красивата класическа музика, за да отпразнуват заедно с тях Деня на София. Концертът на 17 септември от 19:30 ч. в зала „България“ се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община. Той е част от официалната програма на Столична община за Деня на София, а партньор в реализацията е  също Софийската филхармония. Безплатни електронни покани са достъпни на сайта TicketsBG.com, до изчерпване допустимия капацитет на залата, съгласно противоепидемичните мерки.  

Ключови думи: