Киномания отдава почит на оперното изкуство за голям екран

Киномания отдава почит на оперното изкуство за голям екран

Фестивалът отбелязва 100-годишнината на Франко Дзефирели

Тазгодишното, 37-мо издание на Киномания ще има специален фокус върху операта. Поводът е 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели – режисьорът, майстор на оперните постановки, както за сцена, така и за голям екран. Наред с филмите на великия Дзефирели, зрителите ще могат да се насладят и на легендарния спектакъл на Мария Калас в Париж през 1958 г.

Четири знакови оперни филма публиката ще може да гледа още преди официалното откриване на фестивала на 16 ноември.

На 13 ноември от 18:00 ч. Филмотечно кино „Одеон“ ще прожектира „Бохеми“ – филм, режисиран, продуциран и сценографиран от Франко Дзефирели в средата на 60-те години на XX век. Западногерманската филмова продукция на едноименната опера на Пучини от 1896 г. е заснета в миланско студио, като певците играят въз основа на собствени предварителни аудиозаписи. Финалният запис, който слушаме във филма, е записан в Мюнхенската опера под диригентската палка на Херберт фон Карян.

Предварителната оперна програма продължава в „Одеон“ на 14 ноември с „Травиата“. Музиката на филма на Дзефирели, изпълнена от оркестъра на Метрополитън опера, под диригентството на Джеймс Ливайн, печели награда „Грами“ за най-добър оперен запис. Както пише Винсънт Канби в рецензията си за „Ню Йорк Таймс“: „постановката е пищна, без да е суетна – грандиозно преживяване, което не е за изпускане“.

На 15 ноември зрителите във филмотечното кино ще могат да се насладят на още два от оперните филми на Франко Дзефирели с участието на любимия му Пласидо Доминго – „Селска чест“ и „Палячи“. Първоначално италианската телевизионна мрежа RAI проявява интерес към запис на живо на премиерата на „Селска чест“, но Дзефирели иска да я заснеме (също както и в случая с „Палячи“) като филм, а не като сценична продукция на живо. За по-голяма автентичност някои сцени са снимани и на място във Визини, Сицилия.

„Палячи“ е заснет в Ла Скала, под диригентството на Жорж Претр, в ден, когато няма официално оперно представление. Филмът е показан извън конкурсната програма в Кан през 1987 г., а Дзефирели получава награда „Еми“ за най-добър режисьор в категорията „Програмиране на класическа музика”.

Операта присъства в селекцията на фестивала и отвъд предварителната програма в „Одеон“. От филмите на Дзефирели ще бъде показан и „Отело“, отново с Пласидо Доминго.

Другата незабравима оперна звезда, която ще видим на голям екран, е Мария Калас. Парижкият ѝ дебют от 19 декември 1958 г. е знаменито събитие, посетено от каймака на тогавашното френско общество. Днес представа за историческия рецитал на Калас ни дава филм, щателно възстановен от наскоро намерените оригинални 16-милиметрови ленти и новооткрит звуков източник. В рамките на Киномания са планирани три прожекции – на 18, 26 и 27 ноември.

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските ни кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна.

37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея“, с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура по програма „Едногодишен грант – 2022, ИА „Национален филмов център и Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Ключови думи:
@