Кино „Люмиер“ става домакин на специални събития и ексклузивни прожекции в Киномания

Кино „Люмиер“ става домакин на специални събития и ексклузивни прожекции в Киномания

37-ото издание на фестивал продължава

След тържественото откриване на 16 ноември с прожекцията на „Уроците на Блага“ в зала 1, Киномания ще предложи още специални поводи за среща с киното. В кино „Люмиер“, отново на територията на НДК ни очакват ексклузивни прожекции на филми като „Дивертименто“, „Георги и пеперудите“, „Аз, капитан“, „Клети създания“, „Момчето и чаплата“ и „Гол за победа“.

Във втория ден на фестивала – 17 ноември, в „Люмиер“ ще се състои националната премиера на филма „Аз, капитан“ на режисьора Матео Гароне, носител на Наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция.

Според мотивацията на венецианското жури филмът, който проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия, е „разтърсваща съвестта модерна одисея“. Освен със „Сребърен лъв“, филмът е отличен и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар. 

На 20 ноември предстои специална среща между киното и класическата музика. Поводът е филмът „Дивертименто“, а фокусът е нелекият път на младите музиканти и младежките симфонични оркестри. Специално за публиката в кино „Люмиер“ филхармония „Пионер”, дирижирана от Любомир Денев-син, ще изпълни Балада из Сюита „Карелия“ от Ян Сибелиус и Симфонична картина „Нощ на голия връх“ от Модест Мусоргски. След това ще се потопим в истинската история на Захия Зиуани, която преследва мечтата си да стане диригент. Въпреки трудностите и не без помощта на семейството и общността си, тя действително успява да основе оркестър.

На 21 ноември, отново в кино „Люмиер“ ще отбележим 20-ата годишнина от създаването на навярно най-успешния български документален филм след 1989 г. Носител на повече от 20 награди, представен на повече от 100 кинофестивала в цял свят и с най-продължително киноразпространение у нас и в чужбина, „Георги и пеперудите“ на режисьора Андрей Паунов и операторите Борис Мисирков и Георги Богданов ще бъде показан в пълния си блясък. В рамките на събитието ще се прожектира ново дигитално реставрирано копие на филма.

Друг български филм пък ще има своята премиера на Киномания. Късометражният „Обектът“ на Деян Цвятков гледаме на 20 ноември в „Люмиер“. Историята ни представя програмист, който се бори с емоциите, породени от загубата на майка му. Филмът използва фини визуални метафори и силната актьорска игра на Йордан Ръсин и Виттория Николова, за да изследва универсалните теми за скръбта, паметта и смирението.

В салона на кино „Люмиер“ ексклузивни прожекции ще имат и филмите „Клети създания“ на Йоргос Лантимос (28 ноември), „Гол за победа“ на Тайка Уайтити (30 ноември) и анимацията „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки (2 декември).

37-ото издание на Киномания се организира от НДК и Фондация „Имам идея“ с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022, ИА „Национален филмов център“ и Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Ключови думи: