Кичур коса разкри причината за смъртта на Бетовен

Кичур коса разкри причината за смъртта на Бетовен

Изследване в Германия

Автентичен кичур коса от Лудвиг ван Бетовен, известен като „кичура на Мошелес“, беше използван за ДНК анализ на здравословните проблеми на композитора от Института по човешка генетика към Университетската болница в Бон, Германия. Целта е да се обяснят причините за смъртта на немския композитор през 1827 г., който напуска този свят на 56-годишна възраст. До момента кончината му е породила множество легенди и слухове. Този анализ на косата в търсене на генетични предразположения позволява нейният геном да бъде секвениран.

Чернодробна недостатъчност или цироза е вероятната причина за смъртта на Бетовен, предизвикана от редица фактори, включително консумацията му на алкохол, казаха учените.„Разгледахме възможните генетични причини за неговите три основни комплекса от симптоми – прогресивната загуба на слуха, стомашно-чревни симптоми и чернодробно заболяване, което в крайна сметка води до смъртта му поради чернодробна недостатъчност", заяви в интервю за Асошиейтед прес Маркус Нотен от Института по човешка генетика към Университетската болница в Бон. Според съавтора на изследването, Бетовен е имал „силно генетично предразположение към чернодробни заболявания" и последователности от вируса на хепатит B са открити в косата му.

Авторите на изследването, публикувано в списанието на Cell Press Current Biology в сряда, не са успели да определят никакви генетични причини за прогресивната загуба на слуха, която в крайна сметка е оставила Бетовен напълно глух през 1818 г.

Изследването е в резултат на сътрудничеството между Университета в Кеймбридж, който ръководи проекта, Центъра Бетовен към Държавния университет в Сан Хосе (Калифорния), Американското общество Бетовен, Католическия университет в Льовен, FamilyTreeDNA, Университетската болница на Бон и Университета в Бон, Дома на Бетовен в Бон и Института за еволюционна антропология "Макс Планк". Изследването също заключава по отношение на бащината линия на Бетовен, че е правдоподобно наличието на елемент от некавказки произход. Той е резултат от извънбрачна връзка около 1570 г., около седем поколения преди раждането на Лудвиг ван Бетовен.

Ключови думи:
@