Кент Нагано отбелязва 70 години с  три компактдиска и нова книга

Кент Нагано отбелязва 70 години с три компактдиска и нова книга

Диригентът подготвя поредица концертни изяви

За да отпразнува 70-ия рожден ден на Кент Нагано, който е на 22 ноември 2021 г.,  лейбълът BR Klassik пуска колекция с 3 компактдиска с произведения на Оливие Месиен, която ще се появи на световния музикален пазар на 4 октомври. Няколко дни по-рано, на 30 септември, ще бъде публикувана и книгата „Десет урока от моя живот“. Тя ще бъде издадена на немски език под знака на Berlin Verlag.

Появата на трите албума с произведения на френския композитор Оливие Месиен показва задълбочените познания на Кент Нагано по отношение на музикалния език на композитора. Записът на песенния цикъл „Поеми за Ми“, оркестровата творба „Хронохромия“ и ораторията „Преображение Господне“ са осъществени на живо от Симфоничния оркестър и хор на Баварското радио, дирижирани от Нагано.

В новата си книга „Десет урока от моя живот“  маестрото припомня десет лични срещи от живота си, от които научава важни уроци не само за кариерата си. Сред тях са тези с исландската поп звезда Бьорк, Франк Запа, Ленард Бърнстейн, Пиер Булез и Нобеловият лауреат по физика Доналд Глейзър.

Първата книга на Кент Нагано „Очаквайте неочакваното!“ бе продадена в почти 50 000 копия по целия свят и е публикувана на английски (Expect the Unexpected, McGill, 2019), немски (Erwarten Sie Wunder!, Берлин Verlag, 2014) и френски език (Sonnez, merveilles, Les éditions du Boréal, 2015).

 

Предстоящият сезон 2021/22 е пълен със специални предавания за Кент Нагано, както и с нови продукции и световна премиера. Като генерален музикален директор и главен диригент на Държавната опера в Хамбург, както и генерален музикален директор на Държавната филхармония, той организира в средата на август два концерта на открито в Rathausmarkt. Оперният театър ще открие официално своя сезон на 4 септември със спектакъла „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах в нова постановка на Даниеле Финци Паска с Кент Нагано на пулта.

Тази есен специалната поредица от изяви на диригента включват „Военен реквием” на Бритън  с Оркестъра на Тонхале- Цюрих (7-8 октомври), световната премиера на Клавирния концерт на Родолф Брюно-Булмие , озаглавен Terra Nostra, със солист Мари Кодама и съпровод на Немския симфоничен оркестър- Берлин (17 октомври) Симфония „Турангалила“ от Месиен  с пианиста Пиер-Лоран Аймар и Мюнхенска филхармония  (21 и 22 октомври). През март 2022 г. в Парижката опера Кент Нагано ще дирижира новата постановка „Тихо място“ от Ленард Бърнстейн - постановка на Кшищоф Варликовски , а през юни 2022 г. в Концертгебау Амстердам ще застане на пулта на Филхармоничния оркестър на Холандия   за премиерата на „Снежанка“ от Абрахамсен.

Кент Нагано ще продължи проекта на Вагнер Лезартен с изпълнение на „Missa Solemnis“ от Бетовен с ансамбъл Кончерто Кьолн на 29 октомври 2021 г. в Кьолнската катедрала и с две постановки на „Рейнско злато“ от Вагнер в Кьолн и Амстердам (18 и 20 ноември).

Ключови думи: