Катерина Тупарова отлетя към небесния оперетен театър

Катерина Тупарова отлетя към небесния оперетен театър

На 58-годишна възраст

Музикалната сцена опустя без гласа на Катерина Тупарова, която отлетя към небесния оперетен театър. Тя издъхна след тежко боледуване на 58-годишна възраст, съобщават от Националния музикален театър, който загуби един ярък музикален и артистичен талант. Оперетната прима остави в историята на българското изкуство над 70 роли от класически оперетни заглавия, мюзикъли, спектакли за деца и концерти.

Катерина Тупарова е артист-солист на Националния музикален театър и е сред най-изявените певчески гласове в България. Тя е родена в гр. Ракитово и още от ранна детска възраст мечтае да се занимава с опера. В началното училище се обучава при Никола Янев, който успява да развие таланта ѝ и тя поема по пътя на музиката. Започва да учи в НУМТИ „Добрин Петков”-гр. Пловдив в класа по класическо пеене на Иванка Михайлова. След завършването си, започва работа в оперетата в Пазарджик. През 1992г. се дипломира с магистратура по оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров” при проф. Елена Киселова и актьорско майсторство при проф.Павел Герджиков.

 Още като студентка в първи курс дебютира на сцената на Варненска опера, където се превъплащава в ролята на Доня Фиорила от „Турчинът в Италия“ на Росини. В трети курс вече е в състава на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”, където дебютира като Луиза в мюзикъла "Фантазьори" от Харви Шмидт на режисьора проф. Гриша Островски.

Катерина Тупарова е изиграла редица централни субретни роли, сред които Щаси от оперетата “Царицата на чардаша” (Калман), Лиза – „Графиня Марица“ (Калман), Полина от “Великата неизвестна” (Супе), Чиболета в “Една нощ във Венеция” (Йохан Щраус), Алиса в детския мюзикъл на Александър Йосифов “Алиса в страната на чудесата” и много други. Играе главната героиня Муци в мюзикъла на Жул Щайн “Шугър“ по филма “Някои го предпочитат горещо” и Инес в “Островът на мечтите” – оперета от Роберт Щолц, Адела от популярната оперета на Йохан Щраус “Прилепът”, с която Музикалният театър гастролира в Япония през декември 2004 г. През 2015-2016г Катерина Тупарова се превъплъщава в образите на Лила и Янка – „Българи от старо време“ (Асен Карастоянов), Терзийска и Стоянка в „Службогонци“ (Парашкев Хаджиев), Елайза Дулитъл в мюзикъла „Моята прекрасна лейди“ (Ф. Лоу), Пепи Плайнингер – „Виенска кръв“ (Йохан Щраус).

В репертоара й се открояват спектаклите „Цигански барон” – Щраус (Арсена), „Птицепродавецът” – Целер (Кристъл), „Хубавата Елена” – Офенбах (Орест),"Баядерка"-Калман(Мариета),„Цигулар на покрива” (Хава), „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” (Госпожа Рувим), „Котки” (Ръмпълтийзър), "Хелоу,Доли" (Ерменгард), "Ах,този секс "(Нана), „Фантомът на операта” (Карлота Джудичели) и др.

Гастролирала е в Германия, Австрия, Швейцария, Дания, Люксембург, Белгия, Холандия, Франция, Япония,Украйна,Швеция. Има записи за БНТ и БНР.

През юли 2023г. Катерина Тупарова бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Ракитово“ за приноса в музикалната, театралната и творческата дейност в България и популяризиране името на родната й община.

Ключови думи: