Къщата

Къщата "Страдивари" в Кремона отново отваря врати

От 4 юли 2023 г.

Къщата "Страдивари" в Кремона, Италия отваря врати отново на 4 юли 2023 г. Благодарение на проекта за реставрация и съживяване на културната институция, иницииран от фондация Casa Stradivari, домът, в който е живял и работил известният лютиер, отново ще посреща посетители. След като сключва брак с Франческа Ферабоски, на 4 юли 1667 г. Антонио Страдивари влиза в сградата на Корсо Гарибалди в Кремона, където създава първата си работилница за производство на цигулки.

Новооткритата къща ще бъде център за културни и артистични представяния и ще посреща млади занаятчии за обучение и специализирани курсове, свързани с опазвонето на предаването на знания между училището и работилницаат и връзката между музикантите и лютиерите.

Снимка: Elena Piccini/Getty Images

Намерението е старинният дом да се върне към духа, който оживява творчеството на Антонио Страдивари. Поради тази причина, към уъркшопа дейностите на приземния етаж ще се присъединят и тези, посветени на младите музиканти, които ще се провеждат на втория етаж. Вторият етаж, от друга страна, ще бъде предназначен за резиденция на световноизвестен артист. Синергията между студенти, магистри и утвърдени личности ще бъде плодородна почва за растеж на нови таланти и основен елемент за подкрепа за стартиране на бизнес за млади лютиери. Къщата ще бъде отворена и за обществеността за културни инициативи и туристически обиколки за разглеждане.

Ключови думи: