„Кантус Фирмус“ засне първия си музикално-образователен филм

„Кантус Фирмус“ засне първия си музикално-образователен филм

Благодарение на Национален фонд „Култура“

 Агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ засне музикално-образователен филм за деца по приказката на Сергей Прокофиев „Петя и вълкът“. Продукцията е реализирана с участието на артисти – балетисти и музиканти от Националния музикален театър „Ст. Македонски“ и други утвърдени ансамбли от столицата. Тя дава възможност за запознаване на малките слушатели с някои от основните инструменти в симфоничния оркестър и по увлекателен начин ги приобщава към класическото музикално изкуство.

Още преди 4 години екипът на „Кантус Фирмус“ започна да организира ежегодно събития за деца в програмите на „Европейски музикален фестивал“ в София. Ученици от началния курс в няколко столични училища посетиха специализираните концерти с творби от Е. Григ, В. А. Моцарт, Л. ван Бетовен, С. Прокофиев, Н. Римски-Корсаков и други автори. Отзивите от страна на преподавателите и самите деца са много положителни. В периода на двегодишната пандемична обстановка, която наложи силни ограничения при организирането на детски събития, екипът бе мотивиран да потърси възможности за дигитално реализиране и разпространение на художествени творби за малките слушатели. Проектът за образователен филм получи одобрение по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“ и в началото на 2022 г. той стана факт. 

Музикалната приказка, създадена от големия руски композитор Сергей Прокофиев, е заснета в камерен вариант за духов квинтет, по аранжимента на Йоахим Линкелман с участието на танцьори и водещ. Музиката се изпълнява от изявените солисти Кремена Кабакчиева (флейта), Джулио Бозети (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Мария Черноокова (фагот). Балетистите в представлението са Ана Вуцова, Кристина Чочанова-Иванова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. В ролята на разказвача влиза Румен Григоров – известен солист и режисьор от Националния музикален театър „Ст. Македонски“. В началото на лентата всеки музикант представя своя инструмент с кратка занимателна история за неговия произход и характерни особености. Към презентацията се включват и артистите, които визуализират героите от приказката, помагайки на децата да свържат мелодията с конкретен образ от сюжета. Основната цел на проекта е да ангажира и създаде нови публики, които нямат редовен достъп до културни събития с жива музика, особено ученици от малките населени места извън София.

„Петя и вълкът“ се разпространява чрез Регионалните инспекторати към Министерството на образованието и науката. Филмът е достъпен на You Tube канала Cantus Firmus Music и може да се гледа тук:

„Кантус Фирмус” АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят „Европейски музикален фестивал” с 20-годишна история, циклите от концерти „Музиката на Америка“, „Концертмайсторите“, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски” и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Ключови думи: