Камерен концерт събира за първи път заедно Гергана Иванова, Атанас Кръстев и Мартина Табакова

Камерен концерт събира за първи път заедно Гергана Иванова, Атанас Кръстев и Мартина Табакова

20 февруари 2024г., вторник, 19:00 ч., Камерна зала „България”

На 20 февруари 2024, вторник, от 19:00 ч. в Камерна зала „България” за първи път заедно на една сцена ще излязат флейтистката Гергана Иванова, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Мартина Табакова. В програмата очаквайте творби от Клавирни триа от Йозеф Хайдн и Йохан Непомук Хумел, Две интерлюдии от Жак Ибер и Три Акварели от Филип Гобер. 
Билети ще намерите на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.
 
Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Гергана Иванова и Мартина Табакова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Гергана Иванова е родена през 1984 в гр.София. На 6 годишна възраст започва да свири на пиано, а три години по-късно – на флейта.

През 2002г. завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” – гр.София, след което е приета в Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров” – гр.София в класа по флейта на проф.Георги Спасов. Под негово ръководство завършва магистратура през 2007 и специализация по флейта – 2015.

Понастоящем е редовен докторант в Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров” – специалност флейта.

Участва в майсторски класове на Андраш Адорян, Георги Спасов, Керстен Маккол, Патрик Галоа, Филип Бернолд, Робърт Уин, Волфганг и Матиас Шулц, Ашли Соломон. Изнася редица концерти като солист и камерен изпълнител в залите на Съюз на българските композитори, Руски културно-информационен център, Национален дворец на културата, Камерна зала „България” и др.

Гергана Иванова е участвала във фестивалите „Варненско лято”, „Софийски музикални седмици”, „Нова Българска музика” , Зимни музикални вечери „проф.Иван Спасов”. През 2005 представя страната си в дни на българската култура в Будапеща, Братислава и Виена. Била е солистка на Софийска филхармония, Нов симфоничен оркестър, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Камерен ансамбъл AGBU, Академичен симфоничен оркестър и Шуменска филхармония.

Лауреат на редица национални и международни конкурси.

Атанас Кръстев е роден в семейство на известни музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская в Кралската академия „Кралица София“ в Мадрид.

През 2016 получава научна и образователна степен „доктор”. От 2021 е доцент и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Води множество майсторски класове  в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Северна Македония. Член е на жури в различни конкурси в страната и чужбина.

Има 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България , сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), I награда и Златен медал на Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen” (Австрия), III награда на Международния конкурс „Jeunesses musicale” – Белград (Сърбия).

Удостоен е с грамота и награда на Министерството на културата,  звание на Академията за млади таланти, награда „Златна муза” на Руския културно-информационен център, „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2007 и 2012), наградата „Златен век” на Министерството на културата (2018), „Златно перо” на Министерство на културата и Класик ФМ радио (2022).

Концертирал е в Австрия, Франция, Нидерландия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 участва и изнася концерти в България и чужбина с виолончеловото трио „Cellissimo” заедно с проф. Анатоли Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева.

Таланливият виолончелист е солист на всички български и много чуждестранни оркестри. Има многобройни концертни записи, заснети „на живо” в БНТ, Нова, Белградската национална телевизия, Бразилската TV  „Globo”, студийни и документални записи в БНР. Както и компактдискове с Камерния ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров, с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.

Атанас Кръстев е директор на виолончеловия фестивал и академия „Cellissimo”.

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в голям музикантски род. Oт съвсем малка е увлечена от сцената и на пет годишна възраст започва занимания по пиано, балет, танци и изобразително изкуство. След първия й рецитал в пети клас, не закъсняват и наградите от конкурси и концертните изяви.

Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” в родния си град, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, София.

Израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като професор Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская.

Взима участие в майсторските класове на Борис Блох,Жан-Бернар Помие, Огустен Дюме, Паоло Поличе, Венцислав Янков, Панчо Владигеров – младши,Пламена Мангова, Влад Димулеску и др. Участва и в различни фестивали и академии, сред които: San Martino a Natale – Венеция,Musica Arvenzis – Словакия, Summer music academy Mozarteum – Залцбург, Международен музикален фестивал “Варненско лято”, Фестивал “Софийски Музикални Седмици”,Фестивал на Руската музика.

Мартина Табакова е лауреат на Национални и Международни конкурси,между които:Aevea Piano Prize /Italy/, Leopod Bellan International Music Competition /France/, International Moscow Music Competition, Russia, Rudoph Barshai International Competition /Russia/,Carl Filtsch International Piano Competition /Romania/, Tkaczewski International Piano Competition /Poland/,  IMKA International Music Competition, Odin International Music Competition,  Международен конкурс за немска и австрийска музика “MAGIC” и конкурсите “Панчо Владигеров”, “Светослав Обретенов”,“Музиката и земята”, “Димитър Ненов”, “Надежди, таланти, майстори”, както и Конкурс за чешка и словашка музика.Носител е на стипендии от Министерство на културата и Национален фонд “Култура”.

Концертирала е в България, Европа, Русия, Бахрейн. Има изяви и като солист, и като камерен изпълнител – носител е на престижната награда “Музикант на годината” 2019г., в категорията “Ансамбъл на годината” (с цигуларката Зорница Иларионова) на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата, участва като жури на музикални конкурси.

Извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки, който е неин спътник и в живота. Вокалният й талант блести в първия им дуетен сингъл “Къде отива любовта”. През 2019г. двамата създават проекта “Great Love Duets”. Друг техен проект е “Kalki’s family”, в който участие взима и 10-годишния им син Теодор.

Освен като изпълнител, Мартина Табакова развива дейност и като клавирен педагог. Имала е удоволствието да преподава на световноизвестни имена като холивудската звезда Лизи Каплан и британския актьор Уди Норман. Подходът й е подчертано индивидуален, а учебната система – занимателна и увлекателна, с подбран разнообразен материал, който да развие всички необходими умения при свиренето на пиано. Като музикант, който умело борави с клавирното и вокално изкуство, Мартина се старае да предава паралелно и двете знания на своите ученици – факт, който я прави различен и търсен педагог.

Ключови думи: