Камерен ансамбъл

Камерен ансамбъл "Софийски солисти" посвещава вечер на Шостакович

На 17 април от 19:00 часа, зала "България"

На 17 април от 19:00 часа, зала "България", Камерен ансамбъл "Софийски солисти" представят две емблематични произведения от творчеството на съветския композитор Дмитрий Шостакович. Солисти ще бъдат Мария Радоева, сопран и Божидар Божкилов, бас. Диригент- Константин Добройков. Концертът се организира от Общински културен институт "Красно село".

Концертната програма ще бъде открита със Симфония № 14, опус 135 (или по-известна като „симфония на смъртта“) за струнни и ударни инструменти, с двама солисти - сопран и бас (изпълнителите са Мария Радова и Божидар Божкилов), написана по стихове от Федерико Гарсия Лорка, Вилхелм Кюхелбекер, Гийом Аполинер, и Райнер Мария Рилке.
Първото изпълнение на творбата е в Ленинград на 29 септември 1969 г. с Московския камерен оркестър под диригентството на Рудолф Баршай със солисти Галина Вишневска и Марк Решетин. Пет години по-късно, задграничната премиера на симфонията е в България, изпълнена от Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Васил Казанджиев. Солисти са Милкана Николова и Павел Герджиков.

Концертната програма ще продължи с Камерна симфония оп.110а (по струнен квартет No.8 от Шостакович, което е едно от най-популярните произведения от творчеството му.
Композирано през лятото на 1960 г. в Дрезден, където е поканен да напише музика към филма на режисьора Лев Арнштам „Пет дни, пет нощи”. Сюжетът разказва за осем съветски войници, изпратени да открият в руините на града ценни картини, откраднати от нацистите. Шостакович е настанен да композира в правителствената резиденция в курорта Гориш. Преживяващ ужасната депресия, обхванала го след натиска да стане член на Комунистическата партия и развълнуван от безмисленото унищожение на историческия Дрезден през 1945 г. от британски и американски бомбардировачи, вместо филмовата партитура, за три дни той създава Осмия си квартет.
Посвещението, изписано в партитурата гласи: „В памет на жертвите на фашизма и войната”.
 
Билети ще намерите на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.
 
СОФИЙСКИ СОЛИСТИ е един от най-старите европейски камерни оркестри. Създаден е през 1962 г. от група млади музиканти от Софийската опера. Първият им концерт през март 1962 г. под диригентството на Михаил Ангелов предизвиква незабавния интерес и симпатиите на софийската публика.
Трима диригенти изиграват важна роля в развитието на оркестъра и в създаването на неговото много специално звучене: Васил Казанджиев (1964- 1978), Емил Табаков (1979-1988), Пламен Джуров (1988-2022) и настоящият диригент Константин Добройков, който ръководи оркестъра от 2022 г.
 
МАРИЯ РАДОЕВА завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” през 2006 при доц. Людмила Хаджиева, а през 2012 се дипломира и като магистър. Тя е лауреат на редица конкурси в България. Печели и специалната награда от конкурса за камерна музика в град Марл, Германия. През 2006, след участие в конкурса „Нойе Щимен“ („Нови гласове“) в Германия, е приета в специален майсторски клас. Участва и в други майсторски класове, ръководени от световноизвестни имена като Катя Ричарели, Франсиско Арайза, Зигфрид Йерусалим и Густав Кун. През 2011е избрана сред повече от 600 кандидати да участва в престижния певчески конурс „Световен вокалист – Кардиф“ (“Cardiff Singer of the World”).
Заради широкия диапазон на гласа си и разнообразните си музикални интереси, тя е избрана да изпълни сопрановата партия във Втора симфония на Густав Малер с френския Национален оркестър на областта Лоара (“Orchestre National de Pays de la Loire”) под диригентството на Исаак Карабчевски. С успех участва и в Реквием на Верди с Кралската филхармония в лондонската зала Ройал Фестивал Хол.
Участва в номинираната за културно събитие за 2019 постановка на „Орфей и Евридика” (в ролята на Евридика), с режисьор Стефано Пода и диригент Лучано ди Мартино, на Античния Театър в Пловдив.
През 2021 дебютира в ролята на Елена от операта на Росини „Жената от езерото“. Произведението се изпълнява за първи път в България, на сцената на Софийската опера и балет , в постановка на академик Пламен Карталов.
 
На 15-годишна възраст БОЖИДАР БОЖКИЛОВ постъпва в Национално музикално училище “Любомир Пипков”, където завършва специалност “Класическо пеене” в класа на големия български баритон Стоян Попов, а в последствие завършва магистратура със същата специалност в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Нико Исаков.
Преминал е курсове на обучение в Международна оперна академия гр. Сулмона, Италия; Академия “Борис Христов” в Рим, международна лятна академия към фестивала в Екс ан Прованс, майсторски вокални курсове и частна подготовка при Стоян Попов, Анна Томова–Синтова, Бруна Балиони, Монсерат Кабайе, Боналдо Джайоти, Лариса Гергиева, Карло Коломбара, Лучана Д'Интино, Маестро Михаил Ангелов и др. През 2021 завършва двугодишна специализация в престижната академия към театър Ла Скала в Милано. През 2022 участва в ежегодния майсторски клас на Райна Кабаиванска в София, организиран от Нов български университет, където печели стипендия за едногодишно обучение при нея в институт Веки-Тонели, гр. Модена.
След проведен национален конкурс, през 2020 г. Божидар Божкилов е избран от оперната прима Соня Йончева да бъде представен от нея пред родна публика и да участва редом до нея в гала-концерт „Завръщане“ на сцената на Античния театър в Пловдив. През 2024 година, при първото й участие в цялостен оперен спектакъл в България, тя отново го посочва за свой сценичен партньор в ролята на Колин от операта “Бохеми” на Джакомо Пучини на сцената на Софийска опера и балет.
Ключови думи: