Калуди Калудов:

Калуди Калудов: "Винаги ме е водела тази непрестанна жажда да правиш нещо ново"

На 27 април, четвъртък, от 19.00 часа на арената на Академичен цирк „Балкански” тенорът ще отбележи своята 70-та годишнина и 45 години на сцената

Знаменитият български тенор Калуди Калудов ще отбележи своята 70-та годишнина и 45 години на сцената по време на уникалната постановка на операта ”Палячи” от Руджеро Леонкавало- продукция на Държавна опера -Стара Загора. Тя ще бъде представена на 27 април, четвъртък, от 19.00 часа на  арената на Академичен цирк „Балкански” /цирковата площадка в парк „Възраждане“ – квартал Зона Б5 в София/. 

Забележителният спектакъл, поставен преди 5 години от екипа на Старозагорската опера, се завръща на столичната сцена отново под режисурата на Огнян Драганов - директор на Държавна опера -Стара Загора.

Калуди Калудов ще изпълни ролята на Канио, а в ролята на Неда ще му партнира неговата съпруга сопраното Анна Дитри. В ролите на Директора на цирка ще дебютира баритонът Матеуш Михаловски  /носител на първа награда от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов”-Бургас 2022/, а младият украинец Назар Микуляк ще изпълни за първи път ролята на Силвио. Талантливите млади оперни певци са ученици на Калуди Калудов и подготвят усърдно ролите си със своя Маестро. В ролята на Тонио зрителите ще имат възможността да се срещнат с изкуството на утвърдения баритон Нико Исаков, а ролята на Бепо ще бъде изпълнена от солиста на Старозагорската опера Ивайло Йовчев. Участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера, артисти от Академичен цирк „Балкански”. Спектакълът ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, диригент на хора Младен Станев. Автор на костюмите и сценографията е художникът Каталин Йонеску-Арморе, костюмите на хора са на Салваторе Русо.

Билети ще откриете в мрежата на Ивентим и на касата на Академичен цирк „Балкански“/цирковата площадка в парк „Възраждане“ – квартал Зона Б/

"Всяка година съм имал щастието да обогатявам репертоара си поне с едно нови заглавия, понякога – до 3. Всеки нов композитор, който трябваше да претворявам, ми даваше нещо ново в моите търсения. Това са нещата, които те доизграждат. Винаги ме е водела тази непрестанна жажда да правиш нещо ново, да опиташ още. Може би и затова се занимавам с рисуване, писане и астрономическа дейност. Тоава са предизвикателства, които доизграждат духовното начало“, сподели Калуди Калудов пред Светослав Николов от Jazz FM. Чуйте повече ТУК

Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата” на 15 януари 1978г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Ковънт гардън, Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Във Виенската щатсопер се връща многократно като пее в «Отело» /с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова, диригент Зубин Мета/, «Травиата», «Макбет», «Трубадур», а ролята на италианския певец от «Кавалерът на розата» го превръща в легенда. Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардо от “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”, Пинкертон – «Мадам Бътерфлай». Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от руската класика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и “Stabat Mater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, «Звънчетата» от Рахманинов.

Има студийни записи  и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и  др.

Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и др.

Ключови думи: