Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената в Академичен цирк „Балкански“ в София

Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената в Академичен цирк „Балкански“ в София

На 27 април 2023г. в София

„Палячи“ – уникалната продукция на Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански“, ще бъде представена отново – 5 години по-късно, в София на 27 април от 19.00 часа в шапитото на цирка /цирковата площадка в парк „Възраждане“ – квартал Зона Б5/.

„Палячи“ – Опера в цирка на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Иновативен спектакъл и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка.

Със спектакъла на „Палячи” – опера в цирка на 27 април големият български тенор Калуди Калудов пожела да отбележи своите 45 години на сцената. Калуди Калудов е започнал своя стремителен възходящ творчески път именно от сцената на Софийската опера и балет, на която е първи солист в продължение на 12 сезона. 45 години по най-престижните световни оперни сцени, години на активна артистична, педагогическа и организаторска дейност, увенчани с триумфален възход, щедри аплодисменти и не на последно място - с успехите на неговите последователи и ученици.

В спектакъла на 27 април 2023г. рамо до рамо до своя обичан Маестро ще направят своите дебюти баритонът Матеуш Михаловски /носител на първа награда от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов”-Бургас 2022/ в ролята на Директора на цирка и младият украинец Назар Микуляк, който ще изпълни ролята на Силвио. В ролята на Неда – Анна Дитри, Тонио – Нико Исаков, Бепо-Ивайло Йовчев. Участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера, артисти от Академичен цирк „Балкански”. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, диригент на хора Младен Станев.

Припомняме, че идеята за Опера в цирка е на световно признатия оперен певец Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказващ за живота и личната драма на артиста.

В постановката на Старозагорската опера на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Великолепните костюми са на Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите на хора са на Салваторе Русо.

Предварителна продажба на билети онлайн в мрежата на Ивентим и на касата на Академичен цирк „Балкански“

Ключови думи: