Какво трябва да знаете за Английският камерен оркестър преди галавечерта в сърцето на София?
Снимка: Chris Christodoulou

Какво трябва да знаете за Английският камерен оркестър преди галавечерта в сърцето на София?

English Chamber Orchestra ще гостуват на 13 юли 2023г. от 20.30ч. в зала "България"

Английският камерен оркестър /English Chamber Orchestra/ пристига за своя първи концерт пред българска публика. Една от най-великите съвременни формации за класическа музика ще зарадва българските ценители на 13 юли 2023 г., а домакин на грандиозното представление ще бъде зала "България" в столицата. Събитието се провежда с подкрепата на Столична община и ексклузивното медийно партньорство на bTV media group и Classic FM, а билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.bg.
 
 
English Chamber Orchestra може да се похвали с визитка, с която малко други оркестри по света разполагат. В дискографията му откриваме 860 записа и повече от 1500 произведения, вдъхновени от работата на над 400 композитори. Може да се каже, че Английският камерен оркестър е и един от най-успешните посланици на класическата музика по света, имайки предвид, че в биографията му влизат посещения на повече държави от всеки друг оркестър на планетата.
 
През годините English Chamber Orchestra свири с едни от най-великите световни музиканти, а американската радио мрежа CPRN заслужено го определя за един от най-успешните действащи оркестри на Земята. Музиката на Английския камерен оркестър не остава незабелязана и в света на поп културата, като той работи по саундтрака на няколко филма от поредицата за Джеймс Бонд, както и по партитурите на Дарио Марианели за хитови продукции като “Изкупление” и “Гордост и предразсъдъци”.
 
От 1977 година насам патрон на Английския камерен оркестър е самият крал Чарлз III, като съставът има привилегията да свири на множество събития от важност за кралското семейство. Сред тях са 90-ият рожден на Кралицата-майка и 50-годишният юбилей на принца на Уелс и настоящ крал на Великобритания, като English Chamber Orchestra са първата музикална формация, чийто концерт се излъчва на живо от Бъкингамския дворец.
Ключови думи: