Какво не знаете за Алпийския рог?

Какво не знаете за Алпийския рог?

Алпийският рог е дълъг около 3,5 метра, тежи до осем килограма, конусовиден и извит като кравешки рог в края. Това е музикалният инструмент на Швейцария.

Алпийският рог всъщност се споменава за първи път в средата на 16-ти век в Швейцария, въпреки че все още не е известно кога и къде точно е разработен. Дълго време овчарите го използвали, за да прибират овцете си от пасището. По време на доенето се е свирело леко, за да се успокоят млекодайните говеда. А вечер свирели мелодия на Алпийски рог за да се съберат общностите за вечерна молитва. До края на 18-ти век Алпийският рог се чува рядко в швейцарските планини, което вероятно се дължи на факта, че огромната му дължина прави пътуването доста трудно.

Говори се, че Леополд Моцарт срещнал швейцарски свирач на алпийски рог, който прекарал зимата, обикаляйки от град на град, и той бил толкова впечатлен, че включил партия за свирача в своята „Sinfonia Pastorella.“ Днешните швейцарски композитори използват възможностите и отскоро включват алпийския рог в своите композиции. Йоханес Брамс е знаел как да комбинира народната музика с класическата музика. През 1868 той записва мелодия за алпийски рог, която е чул на Риги, и по-късно я включва в последната част на своята Първа симфония.

Традиционно младите елхи по склоновете - карайки ги да растат накриво - се режат по дължина, издълбават се, събират се отново заедно и се увиват с корени или ленени ленти за по-добра стабилност. Този метод на конструиране изисква повече от 70 часа чисто ръчна работа. Съвременният Алпийски рог се състои от поне три компонента, които се издълбават поотделно, шлифоват се и се сглобяват отново с помощта на метални пръстени. Колкото по-равни са стените на Алпийския рог, толкова по-чист е звукът му. След дървообработването и боядисването, около тръбата в края се поставя ратаново покритие.

Тоналният диапазон на Алпийския рог варира в зависимост от дължината му, тъй като няма клапи. В Швейцария има средна дължина от 3,5 метра и позволява 16 естествени тона, които плавно преливат един в друг. Специална и лесна за научаване техника на издухване кара въздуха в тръбата да резонира и в крайна сметка произвежда звук, който може да се чуе на разстояние до 10 км.

На 16 март алпийският рог ще звучи за първи път в Зала "България" / Bulgaria Hall, благодарение на италианския солист Карло Торлонтано

Билети можете да намерите на касата на зала "България и тук: https://www.eventim.bg/…/dzhanna-frata-i-karlo…/event.html 

Ключови думи:
@