Какви

Какви "Концерти за малчугани и великани" предстоят през уикенда?

Гостува ни основателката на инициативата

Чуйте повече за инициативата, създадена през 2017г., от интервюто на Георги Митов-Геми с виолончелистката и организатор на събитието Тина Коилова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

За трета поредна година в Лятната програма на Столична община е включено детското образователно събитие "Концерти за малчугани и великани". Тази година организаторите ще представят два различни концерта: с класическа и фолклорна музика на лятната сцена Кино Кабана пред НДК до статуята на Лъва. И двата концерта са с начален час 11 часа, ще се проведат на открито, при вход свободен. Подходящи са за деца от 0+ до 12+ години, както и за техните родители.

Първият концерт на 6-ти август (събота) е посветен на класическата музика. Струнен квартет "Класико" в състав: Евита Евтимова - цигулка, помощник концертмайстор в оркестъра на Музикален театър "Стефан Македонски" Лора Драганова - цигулка, преподавател в НМУ "Любомир Пипков" Ани Цветкова - виола, от оркестъра на Софийска опера и балет Светлана Пенчева - виолончело, от оркестъра на Софийската филхармония ще представят групата на щрайховите инструменти и ще запознаят децата с основни музикални теми от световната класика. Ще бъдат изпълнени произведенията: "Малка нощна музика", "Дивертименто" в ре мажор и "Пантомима" от Волфганг Амадеус Моцарт, "Валс" из "Спящата красавица" от Пьотр Илич Чайковски и "Валс" от Йоханес Брамс. Децата ще бъдат запознати с устройството и звукоизвличането при струнните лъкови инструменти.
 
Вторият концерт на 7-ми август (неделя) е посветен на фолклора. Музикантите от Формация "Хаджии" с ръководител Добри Рахнев - гайда и солистите Мартин Владимиров - гъдулка, Петър Иванов - кавал, Васил Петров - тъпан ще представят основните фолклорни инструменти. Специален гост в събитието ще бъде Илия Ганев, солист на Ансамбъл "Пирин", той ще представи инструмента тамбура. Музикантите ще запознаят децата и с фолклорните области на България, с българските обичаи и традиции.
 

Организаторите са подготвили много изненади за малки и големи и образователни викторини, а феята на проекта - Яна Иванова ще рисува музикални инструменти и много ноти специално за най-любознателните. След всеки концерт ще бъде организиран и уъркшоп с музикалните инструменти, а лектори ще бъдат професионални музиканти - класици и фолклористи. Целта на инициативата е повече деца да се докоснат до музиката и да се мотивират да изучават музикален инструмент. Входът е свободен!

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и е част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община.

Ключови думи: