Как ще отбележат 80-годишнината от премиерата на Ленинградската симфония на Шостакович?

Как ще отбележат 80-годишнината от премиерата на Ленинградската симфония на Шостакович?

Поредица от събития

През 2022 г. ще бъде отбелязана 80-годишнината от премиерата на Седмата симфония на Дмитрий Шостакович. Тя се е състояла в Ленинград (днешен Санкт Петербург) на 9 август 1942 г., докато градът е под тежка обсада от нацистките войски, като знаковата интерпретация е поверена на Оркестъра на Ленинградския радиокомитет с диригент Карл Елиасберг. Първото изпълнение в историята се е състояло на 5 март 1942г. в Куйбишев благодарение на музиканти от оркестъра на Болшой театър, евакуирани в града, под палката на Самуил Самосуд. Славата и разпространението на Седмата симфония на Шостакович, белязани от тези събития, превърнаха партитурата в символ на съпротива и патриотизъм срещу нашествениците.

Един от най-старите музикални състави в Русия - Филхармонията на Санкт Петербург ще отбележи юбилея с проекта „Музикалната партитура на паметта“, чийто куратор е Юлия Кантор-  доктор на историческите науки и заместник-директор и главен изследовател на Института за история на Санкт Петербург към Руската академия на науките.

На 9 август 2022 г. Санкт Петербург планира да бъде домакин на международен симпозиум, посветен на Ленинградската симфония, който ще събере историци и изследователи на Втората световна война, музиколози, архивисти, експерти по културна памет от Русия, от страните от бившия Съветски съюз, както и Великобритания, САЩ, Германия и Финландия.  Основни теми ще бъдат интерпретацията на Седмата симфония по време на войната и нейното значение, документите, свързани с подготовката за премиерата и други интерпретации на произведението както в Съветска Русия, така и в чужбина.

Също така, на 9 август 2022г. ще бъде открита и изложба във фоайето на Голямата зала на Филхармонията на Санкт Петербург, където за първи път ще бъдат показани официални документи, лични документи и други предмети (плакати, ноти, снимки, писма, оригинални инструменти и др.), свързани с изпълненията на творбата в Куйбишев, Москва, Новосибирск, Ташкент, Лондон, Ню Йорк и тогавашния Ленинград.

Честванията ще завършат с концерт на Симфоничния оркестър на Санкт Петербург (бившия оркестър на Ленинградския радиокомитет), който ще се състои в Голямата зала на Филхармонията. Изпълнението на Симфония № 7 на Шостакович ще се излъчва на живо по интернет и в радиоефира.

Ключови думи: