Как откриват днес 55-то издание на Международен фестивал

Как откриват днес 55-то издание на Международен фестивал "Софийски музикални седмици"?

За първи път фестивалът ще се проведе през пролетта и есента между 23 май и 1 октомври 2024 г. в столицата

По традиция и тази година в зала „България" на 23-ти май с празничен концерт се открива 55-то издание на Международен фестивал „Софийски музикални седмици". Отново многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори, утвърдени звезди и изгряващи таланти ще има в сърцето на София. Ще прозвучат премиерни творби, представяне на дискове и книги, майсторски класове, и всички творчески инициативи ще създават музикалното настроение в столицата от 23 май до 3 юли и за първи път в есенното издание на фестивала през месец септември.

Това стана ясно по време на официалната пресконференция на проявата с участието на фестивалният директор Момчил Георгиев, ръководителя на Департамент "Музика" на НБУ проф. Милена Шушулова, директора на дирекция "Култура" в Столична община Биляна Генова, композитора Георги Арнаудов и др.

Тази година във фокус на фестивала са българските композитори Панчо Владигеров и Васил Казанджиев. Техни произведения ще звучат през следващите два месеца, под мотото „Юбилеи и годишнини“.

Тържественият концерт за откриването предстои на 23 май от 19 ч. – Зала „България“ със Софийска филхармония и солист Златомир Фунг – виолончело, най-младият победител на конкурса „Чайковски“ и диригент Ернест Хьотцл, с програмата: Сен Санс, Дворжак и Паул Хертел.

Празничен концерт на 24 май, по случай 120 годишнината на Националното музикално училище с хор и оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ със солисти Веско Ешкенази – цигулка и Людмил Ангелов – пиано, диригент Славил Димитров. В програмата: Бородин, Сен Санс, Шопен, Панчо Владигеров.

Инструментът във фокус на фестивала за първи път ще бъде виолончелото с подбрани изключителни концерти на камерна сцена. Един от най-добрите виолончелисти на България Антоли Кръстев и пианистката Маргарита Илиева ще представят на 1-ви юни от 19,00ч. в камерна зала, музикално камерно бижу тематично изградено върху премиерни произведения от български композитори. В програмата: Румен Байрактаров – „Поема” за виолончело и пиано, Асен Аврамов – „Самотна каденца” за соло виолончело, Георги Арнаудов – „Кулата на ветровете” за виолончело и пиано, Марин Големинов – „Три импровизации” за соло виолончело, (транскрипция 2024), Васил Казанджиев – „Ноктюрно и скерцо” за виолончело и пиано.

Дни преди това, на 26 май, неделя от 19:00 в Камерна зала "България", ще се представят едни от най-проспериращите и познати млади български музиканти - Кремена Оксенкруг (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Мартина Табакова (пиано). Концертът включва непознати и рядко изпълнявани творби на белгийските композитори Йозеф Йонген и Гийом Лекьо, оставил след себе си красива и стойностна музика, въпреки краткия си 24 годишен живот. Гийом Лекьо - Соната за цигулка и пиано в сол мажор. Йозеф Йонген - Трио за цигулка, виолончело и пиано в си минор, оп.10 (премиера за България).

Камерни концерти на братя Владигерови, Софийски солисти, духов ансамбъл „Пилекадоне“  и още много изпълнители може да намерите на страницата www.sofiaweeks.com.  

За пета година палитрата от музика продължава с  „Преглед на българските оркестри“  –  с оркестър „Камерата Орфика НБУ“, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър – Сливен, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Плевенска филхармония, Оркестър на Музикално–драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, Симфониетите от Враца и София,  Русенска филхармония, Международен фестивален оркестър.

В програмата очаквайте представяне на нови компактдискове и книги: дискове на: фамилия Владигерови, Албена Врачанска, Кремена Оксенкруг, Атанас Кръстев и Мартина Табакова, Ромен Гариу и Даниела Дикова и др.  Представяне на книги на: Диана Данова-Дамянова, Снежана ВранговаФилип Павлов и др.

Майсторски класове и семинари тази година са на: Сузана Клинчарова, Иван Янъков, Гудрун Сидоние Отто, Валентин Пейчинов, Людмил Ангелов.

 Още много стойностни музикални прояви на сцената на 55-то издание на МФ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“, превърнал се във витрина на българското музикалното изкуство.

Програмата на събитията може да видите във фейсбук и на фестивалния сайт.

Билети на касите на зала „България“ и в електронната мрежа.

 Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

Ключови думи: