Премиера на „Каймак“ и ретроспектива на Милчо Манчевски изкушават в София филм фест

Премиера на „Каймак“ и ретроспектива на Милчо Манчевски изкушават в София филм фест

На 18 март, събота, от 20:30 часа

В последните няколко десетилетия София Филм Фест представя пред българската публика творбите на Милчо Манчевски, които притежават забележително въздействие, демонстрират майсторски усет към пресъздаване на психологически портрети и се превръщат в зрителски фаворити. Още през 90-те изключителният му дебют „Преди дъжда“ (с номинация за Оскар и 11 награди от Венеция, включително „Златен лъв“) бе показан в програмата на София Филм Фест и очарова публиката с деликатното преплитане на три истории, посветени на разделението, омразата, близостта, любовта и вечните случайности, от които са съставени човешките съдби.

Най-новата творба на Манчевски „Каймак“ („Kaymak“) ще бъде представена лично от неговия автор и разказва една необичайна, трогателна и свежа любовна история, в която участват две двойки в нетрадиционно-еротични връзки. Паралелно с вечната тема за търсене на любовта, филмът се фокусира и върху други акценти от ежедневието и настоящето – сурогатно майчинство, изневяра, ролята на жената в семейството и в обществото, трафикът на хора, сексуалната свобода.

Манчевски продължава работата си с младата актриса Сара Климоска и с чудесната Камка Тоциновски, които са добре познати от „Върба“ и други филми. „Каймак“ е копродукция между Северна Македония, Дания, Нидерландия и Хърватия, като неговата световна премиера беше на филмовия фестивал в Токио. Прожекцията е на 18 март, събота, от 20:30 часа.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие; завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди. Неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“. Малко след световния успех на „Преди дъжда“, Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

Не пропускайте срещата с ретроспективата на Милчо Манчевски и с неговия нов филм „Каймак“ на 27-ия София Филм Фест!

Ключови думи: