Йозеф Мисливечек или животът на композитора в нов игрален филм
Снимка: radio.cz

Йозеф Мисливечек или животът на композитора в нов игрален филм

От 20 октомври премиерно се прожектира в чешките киносалони

Чехия създаде филм за своя известен композитор Йозеф Мисливечек (1737–1781) и това е чешкото предложение за наградите „Оскар“ в категорията „най-добър международен филм“. Историческата творба „Il Boemo“ („Бохемът“) се основава на истинската история на един от най-търсените композитори от втората половина на 18 век в Европа и заради реалните факти от неговия живот, сюжетът се развива в Италия, където Мисливечек е живял, творил, превърнал се в легенда, но и починал в почти пълна забрава.

Снимка: imdb.com

През септември „Бохемът“ беше одобрен като официалната чешка номинация за Наградите на филмовата академия на САЩ, той имаше своята световна премиера на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан, Испания, а от 20 октомври 2022г. вече премиерно се прожектира по кината в Чехия.

Снимка: radio.cz

Сценарист и режисьор е Петр Вацлав, който е прекарал десет години в подготовка върху биографичния филмов разказ за композитора. Пред Чешкото радио той посочва каква част от живота на Йозеф Мисливечек е представена във филма: „Ние се фокусираме върху неговата история – неговия възход и падение. Това не включва, обаче, детството му и т.н. Основният фокус е върху неговия живот като композитор или като към някой, който върви по пътя на една композиторска кариера“. Сценарият разглежда както личния, така и професионалния живот на Мисливечек, но и прави едно забележително описание на самата Италия от втората половина на 18 век, особено сред оперните театри и елита на тогавашното общество.

Снимка: radio.cz

За да обрисува характерната музикална атмосфера на епохата, Петр Вацлав се е доверил на изпълненията на чешкия ансамбъл за барокова музика Collegium 1704, воден от Вацлав Лукс. Именно познанията на диригента и основател на състава оказват решаващо влияние върху автентичното музикално звучене във филма. Петр Вацлав също така си е сътрудничил и с редица водещи експерти по творчеството и живота на Йозеф Мисливечек – негови консултанти са били чешкият музикален историк Станислав Бохадло и американският музиколог Даниел Е. Фрийман. А по отношение на певците, чиито гласове звучат от големия екран, то това са Филип Жаруски, Симона Шатурова, Рафаела Миланези и др. Главната роля е поверена на чешкия актьор и музикант Войтех Дик, който я изиграва на италиански език, а филмът е заснет както на различни места из Чехия, така и във Венеция, Неапол и др.

Снимка: radio.cz

До голяма степен написването на сценария на „Бохемът“ се дължи на субсидия от френското правителство, което присъжда на Петр Вацлав престижната награда Prix de Rome, включваща стипендия за престой във Вила Медичи в Рим. По този начин авторът е имал възможността да прекара една година в Италия, в търсене на нужните препратки към живота на Мисливечек из архивите, а също и уточняване на конкретните места, където е пребивавал композиторът на Апенинския полуостров. На база на всичко това, той успява да използва тези знания при заснемането и на друга творба – документалният филм „Изповедта на забравените“, също посветен на Йозеф Мисливечек. А заради неизбежните аналогии с филма „Амадеус“ на Милош Форман от 1984г., заснет до голяма степен в Прага, то Петр Вацлав признава, че действително е бил силно вдъхновен от паметния шедьовър на своя велик предшественик в режисурата. 

Йозеф Мисливечек е роден в Прага през 1737г., където получава солидно музикално образование в Пражкия йезуитски колеж. На 26-годишна възраст напуска родината си и се установява в Италия и скоро печели огромна популярност там. Негови опери са играни в Милано, Рим, Венеция, Болоня, Парма и Флоренция. Но най-важното събитие в кариерата му е изпълнението на неговата опера „Il Bellerofonte“, написана за Teatro San Carlo в Неапол, най-престижната италианска сцена по онова време. Тя се превръща в успех за една нощ и спомага за утвърждаването на Мисливечек като един от най-търсените оперни композитори в Италия. Оперните му творби се изпълняват из цялата страна, което го превръща в добре приета персона почти навсякъде из Европа. По повод излизането на „Бохемът“, Чешкото радио припомня някои факти от историята: „Близък приятел на Волфганг Амадеус Моцарт, когото среща за първи път през 1770 г. в Болоня. Говори се, че Мисливечек е вдъхновил и напътствал своя по-млад приятел Волфганг. В хода на кариерата си композира 28 опери, 8 оратории, повече от 50 симфонии и кантати, 29 увертюри и над 130 камерни произведения. Сред неговите оперни творби са: „Il Bellerofonte“, „Semiramide riconosciuta“, „Il Farnace“, „Armida“, „la Clemenza di Tito“, „Adriano in Siria, „L'Antigono and Demetrio“ и др. Популярността на Il Boemo обаче не е продължила дълго. В резултат на неуточнено заболяване, най-вероятно сифилис, лицето на композитора се обезобразява и той престава да бъде желан гост в кралските дворове, като постепенно губи поръчките си. Умира в Рим през 1781г. в пълна бедност и изолация“.

Ключови думи: