Йохана Траянова прави визуално изследване на женствеността

Йохана Траянова прави визуално изследване на женствеността

С изложбата „ПОТАПЯНЕ: ТЯ“

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Йохана Траянова, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
„ПОТАПЯНЕ: ТЯ“ е визуално изследване на женствеността. Чрез фотографски мозайки от близки планове и детайли на ботанически форми Йохана Траянова приканва към размисъл за многоликостта на женските състояния и същност.
Всяка мозайка от 20 детайла представлява абстрактен портрет на подбран от авторката ботанически цвят. Вглеждайки се в деликатните контури и нюанси, Траянова се стреми към интимна перспектива, която да разкрива сложните връзки между явни и дискретни прояви на женствеността и женския опит.
 
Фотографираните гънки, пластове и потайности, в различни ракурси и понякога дръзка аналогова обработка, предлагат палитра от усещания – между покоя и движението, близостта и дистанцията, нежността и жестокостта. Множество частици или фасети на женската идентичност, които се разпиляват и се събират отново и отново.
 
Медиумът на моментния филм е предпочетен поради свойството му да се видоизменя след експониране и възможността с емулсията му да се “играе”. Разнообразните екпсерименти, на които Йохана Траянова подлага своите полароиди, допълнително усложняват дешифрирането на мозайките и многократно разширяват полето за интерпретация от страна на зрителя. За преживяването допринася звуковата картина, композирана за изложбата от Деян Цвятков.
 
 
Изложбата продължава в пространство "Бобина" по ул."Триадица" 5А в София до 12 март 2024г.
 

Международният ден на жената има богата история, кореняща се в борбата за равенство между половете и правата на жените. Той датира от началото на XX век, когато работническите движения в Северна Америка и Европа се борят за извоюване на правата на жените. Официално празникът е признат през 1975 г., по време на Международната година на жената, а две години по-късно, през декември 1977 г., Общото събрание на ООН приема специална резолюция, с която провъзгласява 8 март за Международен ден на жената, който да се отбелязва всяка година. Ден, в който честваме равенството между половете и приноса на жените в целия свят.

Ключови думи: