Използват изкуствен интелект на премиерата на мюзикъла

Използват изкуствен интелект на премиерата на мюзикъла "Семейство Адамс" в Пловдив

Той генерира елементи от мапинга на Античния театър

OPERA OPEN представя премиера на бродуейския мюзикъл „Семейство Адамс“ на 18 август и на 20 септември на Античния театър. Най-мрачното семейство на Америка се развихря в хитовата музикална комедия за любовта, семейството, доверието и израстването... с трогателен и разтърсващ обрат. "Семейство Адамс" е с музика и текстове от Андрю Липа и сценарий от Маршал Брикман и Рик Елис. След множеството филмови и телевизионни адаптации, това е първото и единствено сценично представление, базирано на героите. Премиерата му на Бродуей е през 2010, когато печели редица престижни награди.

Спектакълът от програмата на OPERA OPEN e с режисьор Петър Одажиев, диригент е Вилиана Вълчева, сценограф - Петко Танчев, костюмите са на Николина Костова – Богданова, хореограф е Амедео Джунта, художник на осветлението е Васко Лисичов, а диригент на хора е Цветан Цветков. Преводът на текста и на песните е на Цветомира Цонева. В образите влизат солистите Юлия Йорданова – Керана, Евгений Арабаджиев, Калина Костова, Цвети Пеняшки, Димитър Ангелов, Матей Минчев, Николай Бачев, Даниел Русев, Марияна, Виктор Ибришимов и Мария Атанасова заедно с хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.

Режисьорът Петър Одажиев подготвя една добронамерена пародия на черната комедия с намигване на базата на рисуваните герои, които са популярни по целия свят и които носят своята характерна натовареност. Историята на мюзикъла поставя тези известни персонажи в нова ситуация – порасналата Уенздей се влюбва в „нормално“ момче и призрачното имение преживява кошмар. Постановъчният екип стъпва на музикалната драматургия като водеща и подчинява всичко на нея – актьорите, хореографията, преливането на мапинга, движението на декора.

Сценографът Петко Танчев използва точен мапинг по архитектурата на Античния театър, за да го превърне в мрачния дом на семейство Адамс, в гробище или среднощна градина. За първи път в постановка на Опера Пловдив се използва и изкуствен интелект, за да се генерират елементи от мапинга по описанието на отделните сцени в мюзикъла.

Амедео Джунта включва модерни танци стил Бродуей, елементи от Боб Фоси и джаза, за да създаде хореография, която изпълва с енергия иначе мрачното Семейство. Танците в постановката представляват "декорацията" на сцената и са контраста между костюмите и сценографията, а на финала зрителите ще се убедят, че това Семейство от отвъдното, всъщност е много по-живо от нормалните семейства, просто по различен начин....

Спектакълът се осъществява със съдействието на „Софийски музикален театър“. OPERA OPEN е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Билетите за 18 август са изчерпани. Билети за втората премиерна дата, 20 септември, се продават на касата на Държавна опера- Пловдив, в мрежата на Ивентим, и онлайн в eventim.bg и grabo.bg.

Ключови думи: