Валентина Владимирова разкрива женското израстване в дебютната си фотоизложба

Валентина Владимирова разкрива женското израстване в дебютната си фотоизложба "Магнолии"

На 8 март от 19:00ч. в BECA Center of Visual Storytelling / Café Synthesis в София

На 8 март от 19:00ч. в BECA Center of Visual Storytelling / Café Synthesis в София ще бъде открита изложбата "Магнолии" на Валентина Владимирова, като част от серията дебюти на млади фотографи на BECA Foundation. По време на вернисажа младата авторка ще разкаже повече за своя проект, на който посвещава близо две години. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с фотографката Валентина Владимирова и Велина Стефанова- съосновател на фондацията, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Изложбата "Магнолии" обръща погледа на публиката към живота на младите жени и се стреми да открои нюанси от сложния процес на тяхното израстване и самоосъзнаване. Черно-белите кадри дават възможност на зрителите да се потопят в интимния свят на женското израстване и да преосмислят значението на красотата, свободата и достойнството.

 

Валентина Владимирова разказва своята история през обектива, съчетавайки интереса си към човешката същност и психологията със сила на визуалния разказ.

Магнолиите са сред най-ранните цъфтящи растения появили се на Земята. Константа през вековете за множество поколения и култури, техните цветове често са определяни като символ на женствеността. В Япония магнолиите са метафора за дълголетие, поради способността им да оцеляват в тежки метеорологични условия. Още повече в Източната философия се смята, че магнолията активира изцеление в човешката душа и осъществява връзка между сърцето и висшия разум.

Снимка: BECA Foundation

Валентина Владимирова е млад документален фотограф на 27 години от гр. София. Като дете на дърворезбар и физик, детството ѝ е свързано с отношение към изкуствата, традициите и любопитство към заобикалящия свят. Спомня си, че именно това любопитство я среща с фотографските книги, които имат уникалното качество да доближат зрителя до непознати картини и събития. Още тогава фотографията се превръща в нейна неосъзната цел и страст.

Основна роля в живота ѝ, обаче, заема интересът към човешката същност, който я отвежда към избора да изучава бакалавър и магистър по психология. Тези години Валентина посвещава на себевглеждане и изследване на човешки истории, но винаги търси подходящия подход и език за презентацията им. Тогава се обръща към силата на визуалния дискурс и записва курс по документална фотография в BECA Before Creating Academy, а в последствие завършва и Мастър програмата по фотография в Академията. Движеща сила е желанието ѝ да надгради знанията си и да провокира автора в себе си.

Основен фокус на творчеството на Валентина остава човекът, а психологията му води наратива в нейната фотография. Тя често е отражение на общочовешки теми чрез образа на лични истории и има за цел да им помогне да достигнат до повече хора. За своята дебютна изложба Валентина избира проекта “МАГНОЛИИ”, който ще представи серия от кадри, посветени на женското израстване и специфичните особености на този трансформиращ процес.

Ключови думи: