Изложба разкрива живота на проф. Люба Енчева

Изложба разкрива живота на проф. Люба Енчева

Продължава до 31 октомври

Времето неумолимо върви напред и затова честването на 100-годишнината от рождението на видната българска пианистка и клавирен педагог проф. Люба Енчева е способно да изненада всеки ценител на класическия звук. Въпреки че е изминало много време от присъствието й в музикалния живот на България и света, усилията за съхраняване на нейната памет продължават. По повод юбилея наскоро бяха организирани два концерта в НМА „проф. Панчо Владигеров”, в които взе участие една от многобройните й възпитанички- Мая Трайкова. Междувременно в залата на Държавна агенция „Архиви“ бе открита документалната изложба „Най-голямата ми любов - музиката“, чиито експерти разкриха малка, но значима част от нейното документално наследство. Експозицията е създадена с усилията на фондацията на името на проф. Люба Енчева, основана от съпруга й Александър Петров, и с помощта на Фонд „13 века България”. Чрез тази изложба, която продължава до 31 октомври 2014г., българската публика получава възможността да си припомни някои забележителни факти от нейния живот и творчески път. Например, на 9 години и половина тя е приета на първо място сред 65 кандидати пианисти в Миланската консерватория. По-късно специализира в Париж „курсове за виртуози и интерпретация” на известния пианист и педагог Марсел Чампи и в Берлин при Едвин Фишер. Следват блестящи години, изпълнени с много музика, концерти, срещи с педагози и с именити личности на 20 в.

В експозицията присъстват многобройни писма и картички, които представят детските и ученическите години на проф. Люба Енчева, нейната връзка с родителите и роднините й; документи, свързани със запознаването й с трите клавирни школи в Италия, Париж и Германия. В изложбата са включени програми и плакати от нейни концерти, изключително ласкаво оценeни концерти с музикални творци като Сава Димитров, Недялка Симеонова и др. В концертните й програми често присъстват произведенията на български композитори, като Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Парашкев Хаджиев, Георги Златев Черкин, които тя популяризира в Италия, Румъния, бивша Чехословакия, Япония и в още много други страни по света. Посетителите ще намерят и група документи, които отразяват конкурсната дейност на проф. Люба Енчева. Тя участва в журито на конкурсите “Панчо Владигеров”, “Кралица Елизабет”, “Шопен”, “Чайковски” и много други. Не са пропуснати и интересни фотоси от концерта на откриването на зала „България” през 1937г., в който участват проф. Люба Енчева и Димитър Ненов, снимки с изтъкнати имена от музикалния свят и богат архивен материал от писма на нейни ученици и последователи, разпръснати по целия свят. Сред нейните възпитаници, които са се докоснали до голямата й енергия в преподаването и на които е помогнала в точния момент, откриваме имената на майстори на клавишите като Николай Евров и Антон Диков. Списъкът с тези имена е наистина дълъг.

„Най-голямата ми любов - музиката“ не е обикновена изложба, а по-различен портрет на една българка с голям талант, разгърнат при най-изтъкнатите европейски пианисти и педагози, с впечатляваща концертна дейност и приятели навсякъде. По този начин, с поглед назад във времето, още по-точно и по-истински можем да оценим личността на проф. Люба Енчева.

В звуковия файл под снимката вляво ще откриете архив от 14 октомври 2014г. на предаването "Сутрешно кафе с Геми", в което гостуват пианистките Мая Трайкова и Анжела Тошева, които разкриват подробности за последните събития, посветени на 100-годишнината от рождението на проф. Люба Енчева.

Ключови думи: