Изложба отбелязва 250 години от рождението на „бащата на метронома“ в Регенсбург

Изложба отбелязва 250 години от рождението на „бащата на метронома“ в Регенсбург

До 6 ноември 2022г.

Наскоро Историческият музей в Регенсбург стана домакин на изложба, посветена на изобретателя на метронома Йохан Непомук Мелцел (1772-1838), роден в този германски град преди 250 години. Експозицията е подредена благодарение на сътрудничеството между музея и Института по музикология към Университета в Регенсбург.

Снимка: www.regensburg.de

Често наричат Мелцел един от „най-известните неизвестни жители на Регенсбург“. Той е роден на 15 август 1772 г. в семейството на занаятчии, работили в областта на фината механика и органостроенето. В младежките си години Мелцел заминава за Виена, където специализира в конструирането на музикални инструменти. През 1804г. той изобретява т.нар. “панхармоникон” или “механичен тромпет”, с което получава известност в цяла Европа и е назначен за императорски придворен механик във Виена. През 1813 г. Бетовен пише симфонична пиеса за конструирания от Мелцел  инструмент във вид на огромен шкаф, който възпроизвежда звучността на всички инструменти на военния оркестър чрез валяци и вградени механизми. Така се ражда симфоничната фантазия “Победата на Уелингтън” или “Битката при Витория”, която получава сериозен успех и слава за композитора.

Най-разпространеното творение на Йохан Непомук Мелцел е неговия метроном. Изглежда, че немският механик, пианист и педагог по същество е разчитал на подготвителната работа на фин механик от Амстердам (архитектът на съвременния метроном е холандският му колега Дитрих Николаус Винкел), но той го усъвършенства, патентова (през 1816 г ) и подготвя устройството за серийно производство. Изложбата в Регенсбург показва забележителна и богата колекция от исторически музикални инструменти, като изборът на експонати в нея е направен с помощта на Deutsches Museum в Мюнхен, Beethoven-Haus в Бон, Университета в Регенсбург и Държавната библиотека в Регенсбург. Наред с други експонати е изложен и един от най-старите метрономи, изработен от самия Мелцел около 1816/17г. Чрез филми се обяснява вътрешния механизъм и функциите на устройството. Програмата, съпътстваща изложбата, включва концерти на Симфоничния оркестър на Университета в Регенсбург, както и международен симпозиум  за Мелцел на 4 ноември 2022 г., организиран от Института по музикология на Университета в Регенсбург.Експозицията е отворена за посетители до 6 ноември 2022г.

Ключови думи: