Излиза нов документален филм за Фани Менделсон
Снимка: Getty Images

Излиза нов документален филм за Фани Менделсон

в британските киносалони

На 27 октомври ще се състои премиерата на документалния филм за Фани Менделсон във Великобритания. Проектът с режисьор Шийла Хайман и продуцент Mercury Studios ще бъде излъчван в повече от 100 киносалона в цялата страна.

Зрителите ще могат да се запознаят с житейската история на Фани, чиито качества на композитор са останали недооценени в сянката на известния й брат Феликс. Макар и без подкрепата на баща си, тя успява да напише 450 творби през своя живот.

Снимка: Getty Images

Във филма ще вземе участие пианистката Исата Кане-Мейсън, която ще изпълни Великденската соната . Тази творба, изгубена в продължение на 150 години, е приписана на Феликс, преди най-накрая да бъде призната за композирана от Фани. По време на документалния филм Кане-Мейсън разкрива „паралелите между своя живот и този на Фани – включително предизвикателството на това да бъдеш пионер с немного модели за подражание в класическата музика“.

Проектът е заснет от изцяло дамски екип на места като Берлин, Ню Йорк, Оксфорд, Лондон и Бъкингамския дворец, и съдържа множество творби на немската композиторка, които досега не са изпълнявани или записвани.

Хайман, която е наследничка на Фани, споделя: „В процеса на работа върху своя филм ‚Менделсон, Нацистите и Аз‘  за Феликс Менделсон имах възможност да науча повече за своята предшественичка, която веднага ми се стори като много по-интересна личност. (…) Тогава чух историята за Великденската соната, която Фани споменава веднъж в своя дневник.“

„Моят филм преплита историята на живота на Фани, ‚археологическите разкопки‘ на този живот, откриването на Великденската соната по време на тези ‚разкопки‘ и Исата Кане-Мейсън, научаваща сонатата и разкриваща какво й показва това произведение за Фани“, допълва още режисьорката.

 

Ключови думи: